Tehnologija

Huawei kaže da bi pobijedili Samsung! Newsbox #30 (VIDEO)

Ovaj tjedan dogodilo je se mnogo velikih i važnih stvari. Možda najmanje važna je ona koju vidite u naslovu, ali je i vrlo zanimljiva. Naime šef Huawei mobilnog odjela, Richard Yu, izjavio je kako je uvjeren da bi Huawei i Apple dominirali mobilnim tržištem, te da bi Samsunga pretvorili u “malog igrača”. Apple je pak ovaj tjedan odlučio stati na kraj špijuniranju pa su predstavili tzv. “Lockdown mode” koji će biti dostupan na iPhoneu, iPadu i MacOS-u. Radi se o jednoj ekstremnoj mjeri zaštite koja je namijenjena osobama koje su meta cyber napada.

No možda najveća vijest tjedna je da je Europski parlament odobrio DMA i DSA tj. Digital Markets Act i Digital Services Act. U osnovi radi se o zakonu koji ograničava moć velikih korporacija na internetu, te daje malim kompanijama šansu da se bore protiv njih. Zakon je vrlo opsežan i obuhvaća sve od algoritma koji kompanije koriste za preporuku sadržaja pa sve do “sitnica” kao da proizvođači telefona moraju dopustiti pristup osnovnom hardveru kao što je npr. NFC. Ovo će bez sumnje najviše pogoditi Apple, no ništa bolje neće proći ni drugi tech divovi kao Amazon, Google, Meta itd.

Ne brinite se, u videu ima i “laganijih” tema pa je tu Bugatti romobil, nova Teslina tehnologija za mjerenje debljine rupa na putu i nekoliko novih (i jako zanimljivih) telefona. Sve to možete pronaći u novoj epizodi Newsboxa ispod.

Objava Huawei kaže da bi pobijedili Samsung! Newsbox #30 (VIDEO) prenijeta sa portala Bajtbox.