Tehnologija

Microsoft predstavio Outlook Lite za Android

Kompanija Microsoft objavila je novu, manju i bržu aplikaciju za poštu – Outlook Lite za Android pametne telefone. Kao što joj i naziv sugeriše, Lite verzija ove aplikacije dizajnirana je tako da zauzima manje prostora na vašem telefonu, nudi brže performanse i manju potrošnju baterije, uz sve osnovne značajke obične aplikacije Outlook.

Microsoft je, po uzoru na ostale proizvođače popularnih aplikacija, proizveo i Lite verziju svoje popularne Microsoft Outlook aplikacije.

Instalacijska datoteka za Outlook Lite “teška” je svega 5 MB, a iz Microsofta navode da “koristi izuzetno malo prostora za pohranu na vašem pametnom telefonu”. Outlook Lite optimizovan je za brzo pokretanje na svim Android uređajima, pa čak i onima koji posjeduju samo 1 GB radne memorije (RAM-a).

Kako sama aplikacija zauzima dosta manje prostora od standardnih verzija i koristi manje resursa telefona, tako bi trebala donijeti i manju potrošnju baterije. Ono što je također bitno spomenuti jeste to da je aplikacija napravljena da odlično radi na svim mobilnim mrežama, uključujući 2G i 3G, koji su još uvijek u upotrebi u mnogim zemljama širom svijeta.

Microsoft je Outlook Lite aplikaciju objavio najprije u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Ekvadoru, Indiji, Meksiku, Peruu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Tajvanu, Tajlandu, Turskoj i Venecueli, a očekuje se da ona stigne na još tržišta. Outlook Lite će podržavati Outlook.com, Hotmail, Live, MSN, Microsoft 365 i Microsoft Exchange Online naloge.

Inače, Meta (tada Facebook) je jedna od prvih velikih kompanija koja je napravila Lite verziju originalne aplikacije Facebook – Facebook Lite. Ova se aplikacija pojavila još 2015. godine s veličinom od samo 1 MB.

Objava Microsoft predstavio Outlook Lite za Android prenijeta sa portala Bajtbox.