Vijesti

ENERGETSKA KRIZA ZAHTIJEVA SOLIDARNOST, ALI… Njemačka pokazala veliki srednji prst ostatku Evrope

Sad je, kako piše Politico, ostatak Evrope bijesan na Njemačku zbog njenog nekontrolisanog trošenja na subvencije za potrošnju energije kojim će, kako smatraju druge evropske zemlje, još više zaoštriti politički eksplozivnu podjelu na bogate i siromašne.

Svakako ne pomažu ni tenzije zbog činjenice da je njemačka neodgovorna ovisnost o ruskom gasu u prvom redu i dovela do energetske krize evropskog bloka.

Rastu neslaganja u EU oko ogromnog njemačkog paketa subvencija najavljenog prošle nedjelje za ublažavanje punog učinka energetske krize na privatne potrošače i poduzeća, vrijednog 200 milijardi evra, naročito među teškašima kao što su Italija i Francuska.

U Politicu ocjenjuju da će se ove pritužbe vjerojatno rasplamsati na samitu EU u petak u Pragu, gdje će se čelnici pozabaviti pitanjem rastućih troškova energije i njihovim ekonomskim posljedicama.

– Njemačka je ovim paketom pokazala veliki srednji prst ostatku Evrope. To je usijalo atmosferu u drugim zemljama – rekao je jedan funkcioner EU kojega citira Politico.

DUBOKI DŽEPOVI

Duboki džepovi Njemačke, u koje ta zemlja rado poseže, sjeme su razdora koja je već ranije uzrokovalo probleme tokom pandemije koronavirusa, kad su sve zemlje trošile milijarde za spašavanje svojih ekonomija. Prema kritikama koje dolaze iz drugih evropskih zemalja, ogromna finansijska moć Njemačke omogućila je toj državi spašavanje vlastite ekonomije, dok su siromašnije nacije pucale po šavovima. To otvara velike podjele na jedinstvenom tržištu na kojem njemačke kompanije imaju prednost pred konkurentima, budući da ih uveliko finansira država.

U drugim državama EU naglašavaju da Njemačka sad ima teret odgovornosti da pokaže solidarnost, a ne samo da se brine o sebi, posebno zbog uloge Berlina u pomaganju Gazpromu da uspostavi dominaciju u Evropi, kao i zbog toga što njemačka potraga za novim načinima snabdijevanja gasom diže cijene za sve ostale.

– Nijemce više brine snabdijevanje gasom, nego cijena, ali za ostalih 26 zemalja to nije tako – rekao je talijanski ministar energetike Roberto Cingolani za televiziju RAI.

Kritikujući njemački pristup koji ne vodi računa o ostalima, Evropska komisija u ponedjeljak je pozvala zemlje da koordinšu svoje mjere spašavanja i izbjegnu potkopavanje jedinstvenog tržišta.

– Akcije preduzete na nacionalnom nivou imaju važne učinke na druge države članice, stoga je koordiniran pristup na evropskom nivou važniji nego ikad – rekao je u ponedjeljak povjerenik EU za gospodarstvo Paolo Gentiloni nakon sastanka ministara finansija.

LJUT JE I DRAGHI

Čak je i talijanski premijer u odlasku Mario Draghi Njemačkoj uputio rijetko viđen ukor.

– Ne možemo se podijeliti prema našem fiskalnom manevarskom prostoru, potrebna nam je solidarnost – izjavio je.

Objava ENERGETSKA KRIZA ZAHTIJEVA SOLIDARNOST, ALI… Njemačka pokazala veliki srednji prst ostatku Evrope prenesena sa portala Aloonline.ba.