Vijesti

AMERIKANCI OTPUŠTANJU, NIJEMCI ISKORIŠTAVAJU Dešavaju se velike promjene na tržištu, radnici vide izlaz samo u jednom

Suočene sa skučenim tržištem rada i nedostatkom radnika sa ključnim vještinama softverskog inženjeringa, neke njemačke kompanije gledaju na hiljade otpuštanja u Silicijumskoj dolini kao na priliku da angažuju vrhunske talente.

Zapadna obala SAD je oduvijek bila glavna destinacija za ambiciozne softverske inženjere koji žele da rade u najbolje plaćenom, najelitnijem području za profesiju, ali masovni viškovi su stvorili grupu ljudi koji traže posao, a koje Njemačka želi da iskoristi.

– Oni otpuštaju, mi zapošljavamo – rekao je Rajner Cugehojer, glavni direktor za ljudske resurse u Cariad-u, softverskoj podružnici Folksvagena

– Imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, Evropi i Kini – dodaje Cugehojer.

Uplašeni inflacijom i perspektivom recesije, Guglova matična kompanija Alfabet, Majkrosoft i Meta najavili su ukidanje skoro 40.000 radnih mjesta.

Iako se Njemačka, takođe, nalazi na ivici recesije, njene kompanije su poslednjih godina rasle sporije, a u zemlji koja je „poznata“ po tome što i dalje obavlja poslove putem faksa, postoje ogromni tehnološki skokovi koje treba napraviti.

Njemačka, sa jednom od najstarijih populacija na svijetu, ima „rupe“ na tržištu rada – prema IT industrijskoj grupi Bitkom, 137.000 IT poslova je nepopunjeno.

Vlada pojednostavljuje imigraciona pravila kako bi privukla kvalifikovane potencijalne imigrante.

– Željela bih da vas srdačno pozovem da se preselite u Bavarsku – napisala je Judit Gerlah, ministarka za digitalizaciju u najbogatijem njemačkom regionu na Linkedinu u postu koji je  upućen upravo nedavno otpuštenim radnicima u SAD, prenosi RTS.

Sa paritetom evra prema dolaru, malo evropskih kompanija daje plate koje mogu da se takmiče sa stotinama hiljada dolara koje nude najuspješnije kompanije u Kaliforniji, ali neke se nadaju da će jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi u poređenju sa onim u San Francisku pomoći.

– A jesam li spomenula Oktobarfest – upitala je Gerlahova i dodala da bi se čuveni minhenski festival piva uz jaku zaštitu na radu mogao pokazati privlačnim za novozaposlene.

Neki su skeptični, a Bernhard Roleder iz Bitkoma napominje da se NJemačka takmiči ne samo sa drugim zemljama za najtalentovanije, već i sa matičnim zemljama potencijalnih regruta.

Njemačka birokratija mogla bi da bude još jedan izazov: kompanije već prijavljuju višemesečna kašnjenja u obezbjeđivanju termina za novozaposlene kako bi dobili radne dozvole.

– Birokratija u Njemačkoj je krajnje sakaćena za većinu visokokvalifikovanih radnika kada se prvi put sretnu sa njom, posebno ako ne govore njemački – rekla je Dajana Stoler iz berlinskog startapa Landis.

Objava AMERIKANCI OTPUŠTANJU, NIJEMCI ISKORIŠTAVAJU Dešavaju se velike promjene na tržištu, radnici vide izlaz samo u jednom prenesena sa portala Aloonline.ba.