Tehnologija

Mercedes donosi revolucionarnu funkciju, od sada ćete moći razgovarati sa svojim automobilom!

Vjerojatno nije iznenađenje da su proizvođači automobila razmatrali uključivanje ChatGPT-a u glasovne asistente svojih infotainment sustava. To je praktički neizbježno, a čini se da će Mercedes-Benz biti prvi sa svojim “Hey Mercedes” MBUX glasovnim asistentom.

Mercedes-Benz je u četvrtak najavio da će započeti s beta testiranjem verzija svog informacijsko-zabavnog sustava MBUX s integriranim ChatGPT-om. General Motors je dao sličnu najavu u ožujku, ali čini se da ga Mercedes pobjeđuje. Njegov beta sustav počeo se uvoditi u petak, 16. lipnja, za američke korisnike koji su se uključili u beta program. Testna skupina uključuje preko 900.000 automobila opremljenih MBUX-om, uključujući 27 serija modela od A 238 do Z 296.

Mercedes je korisnicima s vozilima koja ispunjavaju uvjete olakšao sudjelovanje pomoću mobilne aplikacije “Mercedes me” ili glasovnom naredbom “Hej Mercedes, želim se pridružiti beta programu” dok su u svom automobilu. Nakon odabira, tvrtka će poslati OTA ažuriranje koje sadrži ChatGPT beta na infotainment sustav automobila.

Značajka koristi Microsoftov cloud servis Azure i AI platformu za proširenje već robusnog glasovnog asistenta u automobilu. Hej Mercedes izvodi mnoge uobičajene naredbe za kontrolu postavki kokpita i drugih funkcija. Međutim, sustav je ograničen na unaprijed definirane zadatke, poput “Uključi klima uređaj” ili “Pronađi radio stanicu”.

S instaliranim ChatGPT-om, glasovni asistent MBUX može tumačiti naredbe koje nisu unaprijed programirane u paketu Hey Mercedes, poput “Kakva je vremenska prognoza za San Antonio?” Također omogućuje korisnicima da govore prirodnije bez brige hoće li MBUX sustav razumjeti naredbu.

Kupci mogu pronaći i dobiti upute do restorana ili drugih zanimljivih mjesta bez skidanja pogleda s ceste ili ruku s volana. Korisnici također mogu postavljati složenija pitanja poput procijenjenog vremena dolaska na odredište. Korisnici čak mogu razgovarati s pomoćnikom kako bi kratili vrijeme na dugom putovanju.

Iako njegov sustav koristi Microsoftov oblak i AI platforme, Mercedes obećava da će zadržati “kontrolu nad IT procesima”. Iako se podaci prikupljaju, ne daju se Microsoftu. Umjesto toga, ide u Mercedes-Benz Intelligent Cloud, gdje se anonimizira, analizira i pohranjuje.

“Integracija ChatGPT-a s Microsoftom u naše kontrolirano cloud okruženje prekretnica je na našem putu da naše automobile učinimo središtem digitalnih života naših kupaca”, rekao je glavni tehnološki direktor Markus Schäfer. “Naši kupci se uvijek mogu osloniti na nas kako bismo osigurali najbolju moguću zaštitu njihove privatnosti podataka. Sve je pod jednim velikim ciljem: Redefiniranje odnosa s vašim Mercedesom.”

Mercedes očekuje da će beta trajati oko tri mjeseca, ali nije imao vremenski okvir za široku prezentaciju. Beta programeri i inženjeri doradit će sustav na temelju podataka i rezultata analize prikupljenih tijekom testiranja. Također će raditi na dodavanju više jezika kako bi Mercedes mogao uvesti integraciju ChatGPT-a u druge regije.

IZVOR

Objava Mercedes donosi revolucionarnu funkciju, od sada ćete moći razgovarati sa svojim automobilom! prenijeta sa portala Bajtbox.