Tehnologija

Jedna od najbrutalnih novčanih kazni za piratstvo izrečena na sudu u Francuskoj

Vlasnici popularne internetske stranice za dijeljenje datoteka putem torrenta, poznate kao T411, su ovaj tjedan proglašeni krivima na sudu u Francuskoj. Ova stranica je prestala s radom 2017. godine, kada je imala više od 5 milijuna registriranih korisnika, zbog pritužbi vlasnika autorskih prava zbog neovlaštenog dijeljenja glazbe i filmova putem nje.

Vlasnici privatnog torrent-tracker servisa T411, uključujući glavnog operatera iz Kanade i administratora iz Ukrajine, su također identificirani. Na sudu su proglašeni krivima samo glavni operater iz Kanade i administrator iz Ukrajine, dok su ostali suoptuženici, uključujući nekoliko Francuza koji su radili kao moderatori, izbjegli kaznu. Presuda koja je izrečena ovoga tjedna smatra se izuzetno rigoroznom, kako izvještava TorrentFreak.

piracy concept, on the computer keyboard. 3D rendering

Kanadski osuđenik će morati platiti visoku novčanu kaznu od 150.000 eura i provesti tri godine u zatvoru, iako se trenutno nalazi u Kanadi i nije se pojavio na sudu. Francuska sada treba poduzeti korake za njegovo izručenje prije nego što može početi razmatrati kako će naplatiti kaznu.

S druge strane, Ukrajinac s prebivalištem u Švedskoj je prisustvovao izricanju presude i osuđen je na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci, od kojih će 13 mjeseci biti uvjetno.

Osim zatvorskih i novčanih kazni, ova dvojica su također obvezani platiti brutalno visoku odštetu od čak 489 milijuna eura, što je bez presedana u slučajevima digitalnog piratstva. Ovaj iznos predstavlja nadoknadu štete vlasnicima autorskih prava za sadržaje koji su bili besplatno dostupni putem T411. Kanadski osuđenik je proglašen odgovornim za 70% ovog iznosa, dok se Ukrajinac tereti za preostalih 30%.

Sud je utvrdio iznos odštete od 489 milijuna eura temeljem analize broja nelegalnih preuzimanja putem te torrent stranice. Tužitelji su pronašli više od 190.000 torrent datoteka, koje su ukupno preuzete više od 270 milijuna puta. Najtraženiji sadržaji bili su filmovi i serije, što je dovelo do dodjele odštete u iznosu od 471 milijun eura vlasnicima autorskih prava, odnosno filmskim studijima. Preostalih 18 milijuna eura trebalo bi biti dodijeljeno francuskoj agenciji zaduženoj za zaštitu autorskih prava u glazbi.

IZVOR/SOURCE

Objava Jedna od najbrutalnih novčanih kazni za piratstvo izrečena na sudu u Francuskoj prenijeta sa portala Bajtbox.