Vijesti

U BIH JE POLOVINA STANOVNIKA ENERGETSKI SIROMAŠNA

[ad_1]

U Bosni i Hercegovini je 50 posto stanovništva energetski siromašno, pokazuje anketa rađena na 11.000 uzoraka.

Od ovog broja, 10 posto stanovnika treba nužnu pomoć u rješavanju energetskog siromaštva.

Panel diskusija „Energetsko siromaštvo- ključni problem u energetskoj tranziciji BiH“ održana je danas u Tuzli. Organizator i nosilac projekta je Centra za ekologiju i energiju Tuzla, uz podršku Karitasa Švicarske. Cilj je približiti građanima načine uštede energije, prezentirati im mjere za uštedu energije, kako kratkoročne tako i dugoročne.

  • Mi moramo prezentirati kratkoročne mjere kako bi ljudi preživjeli trenutno. Ali mi posebno radimo na dugoročnim mjerama kao što su mjere energetske efikasnosti, utopljavanje, zamjena stolarije, nabavka novih uređaja, edukacija građana, to su dugoročne mjere koje će im pomoći da izađu iz energetskog siromaštva.“ – pojašnjava Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Kada je u pitanju energetska efikasnost u Tuzlanskom kantonu, prednjači Grad Tuzla. Subvencioniranjem mjera energetske efikasnosti veliki broj domaćinstava promijenio je način zagrijavanja. Sa dosadašnjeg uglja, uz podršku gradske uprave građani se griju na centralno grijanje, pelet kao i na toplotne pumpe.

  • Osim niza javnih poziva za subvencioniranje utopljavanja objekata, kupovine toplotnih pumpu, priključaka na centralno grijanje, kupovinu peći na pelet mi godinama radimo i podršku socijalno ugroženom stanovništvu na način da im pružamo jednokratnu novčanu pomoć za kupovinu ogreva i slično“ – kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle

Iako za Tuzlom zaostaju, i druge općine na podruju TK ulažu značajna sredstva u energetsku efikasnost. Općina Kalesija je među prvim usvojila Strategiju borbe protiv energetskog siromaštva. U Strategiji je mapirano više od 1.000 domaćinstava koja su energetski siromašna.

  • Mi izdvajamo značajna sredstva za smanjenje energetskog siromaštva. Ako neko domaćinstvo potroši 5.000 KM za utopljavannje kuće mi im subvencioniramo do 2.500 maraka.“ – kazao je Muhamed Majdančić, direktor Centra za socijalni rad Kalesija.

Energetski siromašnim stanovništvom se smatra ono koje za energiju troši 30-40% mjesečnog primanja. A takvih porodica u BiH je više od polovine.

(E. P./Vijesti.ba)

Hayat.ba