Tehnologija

Amazon dovodi robote na probni rad

Amazon testira humanoidne robote u svojim američkim skladištima kako bi dodatno automatizirao u ubrzao poslovanje. Prema Amazonu, ovaj korak ima cilj osloboditi zaposlenike kako bi se bolje usredotočili na pružanje usluga kupcima. Trenutno testiraju robota pod imenom Digit, koji ima sposobnost kretanja i rukovanja predmetima na način sličan čovjeku.

Sindikat optužuje Amazon da već godinama tretira svoje radnike kao strojeve te da je njihova automatizacija dovela do gubitka stotina radnih mjesta u njihovim isporučnim centrima.Unatoč tim kritikama, Amazon tvrdi da su njihovi robotski sustavi u stvarnosti pomogli stvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta unutar tvrtke. Trenutno tvrtka ima više od 750.000 robota koji surađuju s ljudskim osobljem i obavljaju ponavljajuće zadatke.

Glavni tehnolog Amazon Roboticsa, Tye Brady, naglasio je važnost ljudi u procesu te izrazio protivljenje potpuno automatiziranim skladištima u budućnosti. Robot Digit se kreće na dvije noge i ima sposobnost rukovanja predmetima kao što su paketi i kontejneri.

Iako robot predstavlja eksperimentalnu fazu, Amazon tvrdi da nova tehnologija zapravo generira nova radna mjesta i pomaže tvrtki rasti i širiti se. Tijekom proteklih godina, Amazon je povećao upotrebu robota kako bi smanjio troškove operacija, uključujući upotrebu robotskih vozila i dronova za dostavu.

IZVOR/SOURCE

Objava Amazon dovodi robote na probni rad prenijeta sa portala Bajtbox.