Tehnologija

Tužbe protiv Mete u čak 33 američke države: Djeca i privatnost u središtu spora

Meta, korporacija koja je odgovorna za Facebook i Instagram, našla se pod pravnom tužbom s 42 državna odvjetnika. Njihova tužba tvrdi da karakteristike tih društvenih mreža nanose štetu mentalnom zdravlju mladih i da Meta namjerno dizajnira funkcionalnosti koje ih čine ovisnima o tim platformama.

Tvrtka se suočava s nizom tužbi na ovu temu u različitim saveznim okruzima. Državni odvjetnici iz 33 države podnijeli su federalnu tužbu protiv Meta u Sjevernom okrugu Kalifornije, dok devet dodatnih državnih odvjetnika podnosi tužbe u svojim vlastitim državama. U sudskoj tužbi koja je predana Kalifornijskom sudu, tvrdi se da Meta redovito prikuplja informacije o djeci mlađoj od 13 godina bez prethodnog pristanka njihovih roditelja, što predstavlja prekršaj saveznog zakona.

Tužbe su još jedan dokaz prioriteta koje državni zakonodavci, bez obzira na političku pripadnost, pridaju zaštiti djece i adolescenata od opasnosti na internetu. Meta se suočava s optužbama da je svjesno oblikovala svoje proizvode kako bi zadržala mlade korisnike i kršila Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu.

Države zahtijevaju okončanje onoga što vide kao štetnu praksu Mete, kao i kazne i nadoknadu. Tužitelji tvrde da Meta dobro zna za negativne učinke svojih platformi na mladim korisnicima, unatoč njihovim javnim negiranjima.

Ovo nije prvi put da su državni odvjetnici udruženi protiv Mete. Godine 2020., 48 država i teritorija tužili su tvrtku zbog povrede antitrust pravila, zajedno s odvojenom žalbom Federalne trgovinske komisije. Istraživanja tvrtke pokazuju svijest o ozbiljnim štetama povezanim s vremenom koje mladi korisnici provode na njenim platformama.

IZVOR/SOURCE

Objava Tužbe protiv Mete u čak 33 američke države: Djeca i privatnost u središtu spora prenijeta sa portala Bajtbox.