Vijesti

Sa tržišta BiH povučeno 334 komada roštilja

SARAJEVO – Agencija za nadzor nad tržištem BiH zajedno sa entitetskim inspekcijama vršila je nadzor roštilja na čvrsta goriva, a ocjena je da situacija nije zadovoljavajuća.

FOTO: Pixabay

Naime, izvršeno je 17 kontrola koje su se zasnivale na administrativnoj provjeri uputstva za upotrebu te oznaka i informacija na proizvodu, vizuelnoj kontroli proizvoda i laboratorijskom ispitivanju uzoraka.

Ukupno je kontrolisano devet modela roštilja, od kojih su kod svih utvrđene neusklađenosti.

Neusklađenosti koje su utvrđene tokom ovog proaktivnog nadzora su nedostatak ručki na rešetkama roštilja, deformacije i pukotine na komponentama koje ugrožavaju upotrebu i sigurnost, dubina odjeljka za gorivo je premala, na proizvodima nema propisanih upozorenja i piktograma, te uputstva za upotrebu koja ne sadrže sve potrebne informacije ili uopšte nisu priložena uz proizvode.

Poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa povukli sa tržišta 9 modela roštilja u količini od 339 komada, od čega je 7 modela u količini od 82 komada uništeno”, saopšteno je iz Agencije.

Dodaju da usklađenost roštilja na čvrsta goriva na tržištu Bosne i Hercegovine nije zadovoljavajuća.

Stoga skrećemo pažnju proizvođačima, uvoznicima i distributerima roštilja na čvrsta goriva da su dužni osigurati da ovi proizvodi ispunjavaju sve zahtjeve propisane u Zakonu o opštoj bezbjednosti proizvoda i standardu BAS EN 1860-1+A1:2019, a prije svega sve potrebne informacije i upozorenja za bezbjednu upotrebu proizvoda”, navode u Agenciji.

Objava Sa tržišta BiH povučeno 334 komada roštilja prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.