Tehnologija

CR izvještava: Konačno zabilježen porast prodaje telefona!

Globalno tržište pametnih telefona već nekoliko mjeseci bilježi pad prodaje, unatoč tome što proizvođači pokušavaju na razne načine privuči kupce. Međutim, broji uzročnici uticali su na slabiju potražnju za pametnim telefonima u posljednjih godinu-dvije, a svakako da se glavnim smatraju nepovoljno ekonomsko okruženje, nestašica komponenti, kao i činjenica da je porastao trend dužeg korištenja telefona. Međutim, sada Counterpoint Research izvještava da je tržište pametnih telefona napokon doživjelo porast prodaje.

Counterpoint Research izvještava da je konačno zabilježen porast prodaje telefona. Tako se u izvještaju navodi da je prodaja telefona u desetom mjesecu ove godine bila veća nego prethodnih mjeseci i to sve do prvog mjeseca 2022. godine.

Iako se radi o skromnom povećanju prodaje, koji je oko 5% u odnosu na deseti mjesec prošle godine, bitno je da je zabilježen rast. To je ozbiljan znak oporavka tržišta pametnih telefona, a oporavak su predvodila tržišta u nastajanju poput Bliskog istoka i Afrike. Također, porast prodaje zabilježen je i u Indiji i u Kini.

U Kini se porast prodaje telefona najviše pripisuje domaćoj kompaniji Huawei, koja je nedavno predstavila Mate 60 seriju. Ova je serija stigla s Huaweijevim vlastitim 5G čipom i zabilježila je impresivne rezultate prodaje.

U Indiji su praznične akcije uticale na rast prodaje telefona.

Nasuprot tome, razvijenija tržišta, uključujući Evropu i Sjedinjene Američke Države, nalaze se na tački zasićenja, tako da se prodaja na ovim tržištima odvija sporije.

Globalni porast prodaje treba pripisati i iPhone 14 seriji, kao i nedavno predstavljenoj iPhone 15 seriji.

Na kraju, Counterpoint Research predviđa da će tržište pametnih telefona postepeno nastaviti s oporavkom do kraja ove godine, ali i u narednoj godini.

IZVOR/SOURCE

Objava CR izvještava: Konačno zabilježen porast prodaje telefona! prenijeta sa portala Bajtbox.