Tehnologija

Enkriptirana cloud pohrana sada dostupna za Mac korisnike

Švicarska tvrtka Proton, koja se fokusira na privatnost, nedavno je predstavila svoju enkriptiranu uslugu pohrane u oblaku (E2EE) namijenjenu korisnicima Mac računala, četiri mjeseca nakon što je postala dostupna na Windows platformi.

Osnovana prije devet godina, Proton je prvotno bio poznat po svojem Proton Mailu, alternativi za Gmail. No, tvrtka se tijekom godina proširila na VPN-ove, upravitelje lozinki, kalendare, te naravno, usluge pohrane podataka u oblaku.

Proton je lansirao Proton Drive na webu u rujnu prošle godine, a zatim su slijedile mobilne aplikacije u prosincu i Windows verzija u srpnju. Stoga, današnje vijesti gotovo znače da je Proton Drive sada potpuno prilagođen za više platformi, omogućujući korisnicima sinkronizaciju podataka na svim uređajima koje koriste.

Proton Drive čini sastavni dio Protonove strategije da na tržište lansira sigurne proizvode usmjerene na privatnost kao alternativu Googleu. Za korisnike Mac računala, Proton Drive pruža obećanje potpune enkripcije datoteka i mapa prema zadanim postavkama. Iako je nedavno i Apple uveo end-to-end enkripciju za određene vrste podataka na iCloud-u, korisnici ju moraju ručno aktivirati. Suprotno tome, Proton Drive tvrdi da automatski koristi potpunu enkripciju za sve podatke, uključujući metapodatke i nazive datoteka.

Proton Drive dolazi s besplatnih 1 GB pohrane, a korisnicima su na raspolaganju dodatni plaćeni planovi, počevši od 4 dolara mjesečno za 200 GB prostora, uz dodatne značajke poput automatskog čuvanja prethodnih verzija datoteka do 10 godina unatrag.

Trenutačno, Proton Drive za Mac sinkronizira samo datoteke iz Proton Drive mape, no tvrtka najavljuje rad na omogućavanju sinkronizacije za bilo koju lokalnu mapu.

Unatoč tome što je Proton otvorio izvorni kôd većine svojih aplikacija tijekom godina, omogućujući trećim stranama, poput istraživača sigurnosti, da pregledaju temeljni kôd, Mac aplikacija za Proton Drive još uvijek nije dostupna kao open source, no navodi se da će to biti moguće u budućnosti.

IZVOR/SOURCE

Objava Enkriptirana cloud pohrana sada dostupna za Mac korisnike prenijeta sa portala Bajtbox.