Kineski istraživači kažu da konzumiranje pića s vještačkim zaslađivačima može povećati rizik od atrijalne fibrilacije za čak 20 posto.
Atrijalna fibrilacija
Konzumiranje više od dva litra dijetetskih ili drugih pića s vještačkim zaslađivačima sedmično može povećati rizik od opasnog neregularnog srčanog ritma za 20 posto, u poređenju s ljudima koji uopće ne konzumiraju, piše Guardian.
Studija iz Šangaja otkrila je da su ljudi koji piju takva pića podložniji stanju poznatom kao atrijalna fibrilacija – haotično treperenje srčanih pretkomora, koje inače imaju regularan ritam.
Simptomi atrijalne fibrilacije uključuju umor, otežano disanje i lupanje srca. Stanje često može biti genetsko, ali također postoje neki izmjenljivi faktori rizika. Stvari koje ne možete kontrolirati su genetika i starost, isto veliki faktor rizika. Među stvarima koje možete kontrolirati su pušenje, hipertenzija, apneja u snu, gojaznost i ishrana.
Pravilna ishrana
Bitni su optimizacija krvnog pritiska i životni stil dobar za zdravlje srca. Pravilna ishrana i vježbanje smanjuju ponavljanje atrijalne fibrilacije nakon tretmana putem izvjesnih procedura.
Još nema definitivnog odgovora na pitanje da li su niskokalorična pića ili pića bez kalorija sa vještačkim zaslađivačima zdravija od običnih pića. Kad je u pitanju atrijalna fibrilacija i ishrana, ključni su izbjegavanje hrane s visokim sadržajem holesterola i masti i redovno vježbanje. Čak i neznatan gubitak težine je povezan s mnogo rjeđim ponavljanjem atrijalne fibrilacije nakon tretmana.
Atrijalna fibrilacija također može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka, moždanih udara i drugih komplikacija u vezi sa srcem. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je moždani udar vodeći uzrok ozbiljne dugoročne invalidnosti. A atrijalna fibrilacija je vodeći uzrok moždanog udara u Sjedinjenim Američkim Državama.
Ljudi stariji od 65 godina su u većoj opasnosti od srčanih oboljenja kao što je atrijalna fibrilacija i moždanog udara, zbog čega je važno da imaju zdrav životni stil i izbjegavaju pića s vještačkim zaslađivačima.
Također postoje neki dokazi koji povezuju atrijalnu fibrilaciju s ranom demencijom kasnije u životu.
Sok od narandže
Studija je proučavala i pića s dodatim šećerom i čiste nezašećerene sokove, kao što je sok od narandže. Otkriveno je da pića s dodatim šećerom povećavaju rizik od atrijalne fibrilacije za 10 posto, dok je konzumacija otprilike 100 mililitara čistog nezašećerenog soka smanjila rizik za 8 posto, piše Telegraf.
Haber.ba