Domaći čips od japanske jabuke, kivija i drugog sušenog voća, smokvenjaci, sok od mandarine, džemovi, sirupi, i brojni drugi proizvodi iz male porodične firme stižu na police trgovina širom zemlje, ali i svijeta. Braća Ivan i Toni na četiri hektara zemlje imaju raznovrsne sorte voća i povrća, pa je ovaj biznis , kako tvrde, bio logičan slijed.
“Otvorili smo građevinsku firmu 2015. i uspješno smo se bavili time, međutim shvatili smo da to nije za nas pa smo se okrenuli nečemu što je nama bliže, a to je poljoprivreda i zato smo se okrenuli preradi proizvoda koje mi imamo”, govori Ivan Falak za N1.
Pomoć u proizvodnji pružaju im supruge, ali i ostali članovi porodice. Sve rade po tradicionalnoj recepturi, a prepoznatljivi su po čipsu od japanske jabuke čiji je uzgoj karakterističan za hercegovačko područje.
“Vi kad dođete na tržište s japanskom jabukom, možete prodati, 5 -7 gajbi po nekoj cijeni, a ostalo vam ostane. Onda smo odlučili, kad može biti čips od obične jabuke hajmo probati i od japanke i povratne informacije su pokazale da je jako dobar”, priča nam Toni Falak.
Nakon japanske jabuke na red je došao i čips od kivija koji tek treba da ugleda svjetlo dana.
“Očisti se od dlačica, sasiječe se na listiće i stavi na sušenje nekih 7-8 sati. Stavit ćemo ga na tržište, pa ćemo vidjeti povratnu informaciju”, objašnjava nam Toni.
Njihovi kupci su, kako kažu, svi oni koji vole zdrave i domaće proizvode. Na dnevnoj bazi proizvedu oko 2.5 hiljade tegli džemova – a 42 hiljade komada nedavno su isporučili za Dubai. Već dvije godine u Austriju isporučuju džemove od smokava bez šećera, a nadaju se skorom izvozu i u Češku.
“Stalno je tendencija rasta. I u godini korone koja je bila zahtjevna mi smo stalno bili u tendenciji rasta, ljudi nas vani prepoznaju. Nije da se mi reklamiramo nešto posebno, nismo toliko jaki, ali ljudi prepoznaju kvalitet našeg proizvoda”, zaključio je Ivan Falak.
Stoga u planu imaju proširenje proizvodnje i plasmana robe, sadnju novih nasada, kao i zapošljavanje radnika.