Vijesti

Blago smanjen dug lokalnih zajednica u 2021. godini

BANJALUKA – Dug lokalnih zajednica u Srpskoj po osnovu direktnih kredita na kraju 2021. godine iznosio je 365,77 miliona maraka, što je za skoro šest miliona maraka manje u odnosu na stanje sa krajem 2020. godine.

Opština Kneževo, FOTO: Agencije

Time su opštine i gradovi nakon dužeg vremena počeli da smanjuju kreditnu zaduženost, jer taj iznos prethodnih godina stalno rastao.

U Ministarstvu finansija RS naveli su da je zaduženost manja u odnosu na isti period 2020. godine za 5,91 milion KM.

Najveći procenat zaduženosti u odnosu na redovne prihode ostvarene u prethodnoj fiskalnoj godini, odnosno 2020. godini, imaju Kneževo, Novo Goražde, Bileća i Kozarska Dubica. Nijedna od navedenih opština ne prelazi zakonski limit od 18 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini“, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS.

Načelnik Kneževa Goran Borojević naveo je da dug po osnovu kredita ove lokalne zajednice iznosi oko 15 miliona maraka.

Nastojimo da svoje obaveze po tom osnovu servisiramo na vrijeme. Pokušavamo i putem reprograma da rasteretimo našu kasu. Za nova zaduženja nemamo prostora i banke nam zbog velike zaduženosti neće odobriti nove kredite“,  naveo je samo kratko Borojević i dodao da bi ovoj lokalnoj zajednici dobro došla i pomoć Vlade u vraćanju kredita koji imaju kod Investiciono-razvojne banke RS u iznosu od 13 miliona maraka.

Načelnici opština Kozarska Dubice i Bileća Radenko Reljić i Veselin Vujović u petak se nisu javljali na naše pozive, tako da nismo uspjeli da dobijemo komentar koliko iznosi dug tih lokalnih zajednica. Podatke o zaduženosti nismo uspjeli da dobijemo ni iz Novog Goražda.

Savez opština i gradova RS ranije je najavljivao da će tražiti da Vlada Srpske donese odluku da stepen zaduženosti lokalnih zajednica pomjeri sa sadašnjih 18 na 25 odsto prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Mi smo tu inicijativu proslijedili Vladi Srpske, ali još nismo dobili nikakav odgovor o tom pitanju. Tu istu inicijativu detaljno su obrazložili i predstavnici grada Doboja, koji su tražili da do toga dođe izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garanciji RS. Mi ćemo ponovo zauzeti stav o tom povećanju limita zaduženosti lokalnih zajednica i tražiti od Vlade da se izjasni o tom pitanju. O tome ćemo zauzeti jasan stav već u martu“,  naveli su u Savezu opština i gradova.

U Ministarstvu finansija RS naveli su da direktnih kreditnih zaduženja u RS nema pet lokalnih zajednica.

Riječ je o opštini Čelinac, Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar i Rudo.   Glas Srpske

Objava Blago smanjen dug lokalnih zajednica u 2021. godini prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.