Tehnologija

Huawei će pravdu potražiti na sudu

Već gotovo tri godine kineska kompanija Huawei suočava se s velikim problemima, a sve zbog nametanja raznih ograničenja i zabrana od strane američke administracije. Nakon toga su i gotovo sve evropske zemlje odlučile uskratiti povjerenje Huaweiju, a među prvima su bile Velika Britanija, ali i Švedska. Huawei je sada odlučio pravdu potražiti na sudu.

Švedska je postala druga zemlja u Evropi nakon Velike Britanije koja je mrežnim operaterima zabranila korištenje Huaweijeve 5G opreme, a ova zemlja je naložila Huaweiju da ukloni svu svoju instaliranu 5G opremu do 01.01.2025. godine.

Ipak, Huawei se neće tako lahko predati, jer je ova kompanija pokrenula arbitražni postupak protiv Švedske. U izjavi za Agence France-Presse, iz Huaweija su naveli da je “odluka švedskih vlasti da diskriminiraju Huawei i isključe ga iz 5G infrastrukture, značajno naštetila Huaweijevom ulaganju u Švedsku, čime je ova država prekršila međunarodne obaveze.”

Huawei P30 i Huawei P30 Pro posljednji su flagship telefoni iz Huaweija sa Google servisima

Huawei je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova Grupe Svjetske banke pokrenuo arbitražni postupak protiv Kraljevine Švedske, nakon niza mjera koje su švedske vlasti poduzele protiv Huaweija, a koje su usmjerene na direktna ulaganja Huaweija u Švedskoj.

Iz Huaweija nisu precizirali odštetu koju traže, ali SVT izvještava da bi početni iznos mogao biti 5,2 milijardi švedskih kruna, što je oko 550 miliona dolara, ali do kraja postupka bi ta cifra mogla biti značajno viša.

Zabrana koju je Švedska izrekla Huaweiju uveliko je uticala na odnose Kine i Švedske, jer poznato je da Huawei ima jake veze sa kineskom vladom, a Peking je ranije upozorio da bi ova odluka Švedske mogla uticati na švedske firme koje posluju u Kini.

Objava Huawei će pravdu potražiti na sudu prenijeta sa portala Bajtbox.