Vijesti

CBBiH: Ne očekujemo značajne oscilacije u deviznim rezervama BiH

SARAJEVO – Devizne rezerve BiH iznose oko 16 milijardi maraka, a u Centralnoj banci BiH (CBBiH) ističu da ne očekuju značajne oscilacije s obzirom na to da ne investiraju devizne rezerve u instrumente finansijskih tržišta zemalja koje su trenutno u sukobu.

Foto: Capital

Odgovarajući na pitanja portala CAPITAL u vezi sa stanjem deviznih rezervi BiH, u Centralnoj banci BiH su rekli da devizne rezereve iznose oko 16 milijardi KM.

„Devizne rezerve CBBiH su investirane uglavnom u visokokvalitetne državne obveznice eurozone i depozite kod centralnih banaka eurosistema i komercijalnih banaka eurozone visokog kreditnog rejtinga. Manji dio deviznih rezervi se drži u zlatu i drugim valutama (prije svega USD) i specijalnim pravima vučenja (SDR)“, istakli su u CBBiH.

Dodali su da vijesti o dešavanjima u Ukrajini, kao i svi značajniji događaji, imaju uticaj na finansijska tržišta i vrijednost finansijskih instrumenata koji se na njima kotiraju, pa time i na devizne rezerve CBBiH.

„S obzirom na to da CBBiH ne investira devizne rezerve u instrumente finansijskih tržišta zemalja pogođenih ovim dešavanjima, u tom smislu ne očekujemo značajne oscilacije“, istakli su u CBBiH.

Na pitanje da li je posljednjih dana došlo do promjena u upravljanju i investiranju deviznih rezervi i na koji način istakli su da nije bilo značajnijih promjena u procesu upravljanja deviznim rezervama.

„Centralna banka BiH upravlja deviznim rezervama i donosi odluke o investiranju deviznih rezervi u skladu sa Zakonom o CBBiH, internom regulativom i najboljim međunarodnim praksama, te u skladu sa tekućim i očekivanim kretanjima na finansijskim tržištima, kao i dostupnim analizama“, dodali su.

Navode i da je svaki portfolio izložen određenim rizicima te da su portfoliji, koji su sačinjeni od finansijskih instrumenata, kao što je portfolio CBBiH, podložni prije svega finansijskim rizicima (rizik promjene kamatnih stopa i devizni rizik), kredinom riziku i riziku likvidnosti.

„CBBiH pomno prati i upravlja ovim rizicima u smislu da su definisani pokazatelji i njihovi dozvoljeni limiti/vrijednosti, a koji nikada nisu bili prekršeni. Napominjemo da CBBiH prilikom upravljanja deviznim rezervama na prvo mjesto stavlja sigurnost i likvidnost investicija“, naglasili su u CBBiH.

Dodali su da će u narednom periodu, u zavisnosti od globalnih dešavanja i dešavanja na finansijskim tržištima, Centralna banka BiH kao i do sada prilagođavati investicionu politiku i odgovarajuće parametre u procesu upravljanja deviznim rezervama, vodeći računa o sigurnosti i likvidnosti ulaganja, a pri tome svakako uzimati u obzir dostupne analize i prognoze o budućim kretanjima.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Objava CBBiH: Ne očekujemo značajne oscilacije u deviznim rezervama BiH prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.