Vijesti

Entitetske agencije za bankarstvo preuzele upravljanje Sberbankom

BANJALUKA – Agencije za bankararstvo Republike Srpske i Federacije BiH preuzele su upravljanje Sberbankom u BiH. Kako su poručili, cilj je bio zaštiti banku koja nastavlja da radi nesmetano. 

Foto: Sberbank

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agenicije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput, kazao je kako je odluka donesena  u dogovoru sa Ministarstvom finansija Srpske.

Agencija je preuzela upravljanje Sberbankom Banjaluka, odnosno glasačkim pravima akcionara Sberbank Austrije koji su se našli na listi sankcija EU zbog situacije u Ukrajini“, rekao je Šuput.

On je naveo da je ovo dokaz da postoji kvalitetan aparat u Republici Srpskoj koji na pravi način može odogovoriti u kriznim situacijama.

Šuput je istakao da deponenti i klijenti Sberbanke Banjaluka ne treba da strahuju, jer je sada ova banka u rukama Republike Srpske.

Banka će nesmetano raditi i zato nema potrebe za bilo kakvom panikom“, rekao je Šuput.

Podsjećamo, danas nešto ranije, isto je uradila i Agencija za bankarstvo Federacije BiH.

Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, zaštite naših građana, naših firmi i naše države“, potvrdio je danas na konferenciji za medije direktor te agencije Jasmin Mahmuzić.

On je kazao kako je Sberbank BH zdrava banka, dobro kapitalizirana i dobro likvidna, te nisu željeli dozvoliti, kako je rekao, da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke.

Željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite“,  istakao je Mahmuzić.

CAPITAL/Agencije

Objava Entitetske agencije za bankarstvo preuzele upravljanje Sberbankom prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.