Edukacije

Šta je coaching?

Jednostavno rečeno, coaching je proces koji ima za cilj poboljšanje učinka i fokusira se na ‘ovdje i sada’, a ne na daleku prošlost ili budućnost.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Iako postoji mnogo različitih modela koučinga, ovdje ne razmatramo ‘trenera kao stručnjaka’, već, umjesto toga, trenera kao fasilitatora učenja.

Ogromna je razlika između podučavanja nekoga i pomaganja mu da nauči. U coachingu, u osnovi, coach pomaže pojedincu da poboljša svoj učinak: drugim riječima, pomaže im da uče.

Dobri treneri vjeruju da pojedinac uvijek ima odgovor na svoje probleme, ali shvaća da im je možda potrebna pomoć da pronađu odgovor.

Nijedna rasprava o treniranju ne bi bila potpuna bez spomena Timothyja Gallweya i njegovog uvida u ‘ unutrašnju igru ‘.

Gallweyeva knjiga, The Inner Game of Tennis , revolucionirala je razmišljanje o treniranju. Sugerirao je da su najveće prepreke uspjehu i ostvarivanju potencijala unutrašnje, a ne vanjske. Njegov uvid je bio da treneri mogu pomoći pojedincima da poboljšaju svoju igru ​​tako što će im odvratiti pažnju od njihovog unutrašnjeg dijaloga i, posebno, kritičkog glasa koji je rekao „Ne tako! Koncentrišite se na svoje ruke!

Ometajući taj unutrašnji glas, tijelo bi moglo preuzeti vlast. Ispostavilo se da tijelo često ima vrlo jasnu ideju o tome šta treba učiniti kada su unutrašnji dijalozi potisnuti. Gallwey je iskoristio primjer traženja od ljudi da se fokusiraju na visinu na kojoj udaraju tenisku lopticu. Ova aktivnost sama po sebi nema nikakvu važnost, ali jednostavan čin fokusiranja na nju odvratio je unutrašnji glas i omogućio sposobnom tijelu da preuzme kontrolu. Pojedinac se opustio i njihov tenis se odmah poboljšao.

Gallweyev pravi uvid je bio da se to ne odnosi samo na tenis, već da pojedinci generalno imaju odgovore na svoje probleme u sebi.

Suštinski dio coachinga je, dakle, pomoći ljudima da nauče da utišaju taj unutrašnji glas i dopuste svojim instinktima ili njihovoj podsvijesti da preuzmu kontrolu. Ponekad to znači odvraćanje pažnje, a ponekad se radi o istraživanju ‘najgoreg scenarija’ i uklanjanju straha.

Razlike između podučavanja, treniranja, mentorstva i savjetovanja

Iako podučavanje, podučavanje, mentorstvo i savjetovanje dijele neke ključne karakteristike i vještine, oni su ipak prilično različiti i važno je biti svjestan razlika.

Nastava i obuka

Nastava i obuka uključuju stručnog nastavnika koji prenosi znanje svojim učenicima.

Iako će najbolji nastavnici koristiti participativne i interaktivne tehnike, kao što je coaching, definitivno postoji neravnoteža znanja, pri čemu nastavnik kao stručnjak zna ‘pravi odgovor’.

Coaching

Coaching uključuje vjerovanje da pojedinac u sebi ima odgovore na svoje probleme.

Trener nije stručnjak za predmet, već je fokusiran na pomaganje pojedincu da otključa vlastiti potencijal. Fokus je u velikoj mjeri na pojedincu i onome što je u njihovoj glavi. Trener nije nužno određena osoba: svako može zauzeti pristup koučingu s drugima, bilo da su vršnjaci, podređeni ili nadređeni.

‘ Coaching ‘ je jedan od osnovnih stilova vodstva koje je identificirao Daniel Goleman (pogledajte našu stranicu o stilovima rukovođenja za više i izvršite našu samoprocjenu ‘ Kakva ste vrsta vođe? ‘ kako biste saznali koliko je dobro razvijen vaš stil vođenja trenera ).

Ključna vještina coachinga je postavljanje pravih pitanja koja pomažu pojedincu da riješi svoje probleme.

Za više informacija o ispitivanju, pogledajte naše stranice o vještinama postavljanja pitanja .

Mentorstvo

Mentorstvo je slično koučingu. Postoji opšta saglasnost da je mentor vodič koji pomaže nekome da uči ili se razvija brže nego što bi mogao sam.

Na radnom mjestu mentori su često formalno imenovani kao takvi po obostranom dogovoru i izvan linijskog lanca upravljanja pojedinca. Obično imaju značajno iskustvo i stručnost u poslovnoj liniji pojedinca.

Mentorski odnos se obično fokusira na budućnost, razvoj karijere i širenje vidika pojedinca, za razliku od coachinga koji se više fokusira na ovdje i sada i rješavanje trenutnih problema ili problema.

Pogledajte naše dalje stranice: Šta je mentorstvo? Mentorske vještine za više informacija.

Savjetovanje

Savjetovanje je bliže terapijskoj intervenciji. Fokusira se na prošlost, pomažući pojedincu da prevlada barijere i probleme iz svoje prošlosti i krene dalje. Ovdje fokus može biti unutrašnji ili vanjski.

Za više informacija o ulozi savjetnika pogledajte naše stranice: Šta je savjetovanje? pristupi savjetovanju .

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -