Pozitivne priče

Najavljena izgradnja tunela vrijednog 200 miliona KM kroz planinu Trebević

Grad Istočno Sarajevo hoće da investira u izgradnju tunela od Pala do Istočnog Novog Sarajeva. Tunel bi pratio dio stare pruge i išao bi kroz Trebević koji bi približio dvije opštine sa sadašnjih 40 minuta, na svega deset minuta vožnje.

To je najveća putna investicija Grada koja bi poslije studije izvodljivosti, mogla da krene u realizaciju već naredne godine. Kineska kompanija sa kojom je već stupio u kontakt gradonačelnik, veoma je zanteresovana da radi tunel od osam kilometara, jer imaju, kaže gradonačelnik, iskustva da probijaju brdo dugačko čak 45 kilometara.

“I eventualno postizanje dogovora oko projektovanja i izgradnje ovog tunela koji bi po nekim procjenama bio dužine između 7 i 8 kilometara, vrijednost investicije do 200 miliona maraka, za koju kineska kompanija kaže da ima mogućnost da bude finansirana od nacionalne kineske banke na period od 15 godina”, rekao je za ATV Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Da se krene u sve studije izvodljivosti dali su zeleno svjetlo i zvaničnici Republike Srpske.

“Jedna od najvećih investicija u gradu u koju ćemo krenuti već naredne godine jeste izgradnja tunela, kroz koji će se od Lukavice do Pala ići manje od deset minuta”, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik Dodik.

Sada se trenutno analizira frekventnost saobraćaja, geološki I konstruktivni aspekt. Ako se investicija pokaže kao opravdana, tunel bi mogao da bude završen za manje od tri godine, najavljeno je.