Pozitivne priče

Vlasnik banjalučkog Celexa investira u Palomu 41 milion eura

Nakon više od godine priprema, nova linija papira službeno će biti predstavljena 8. juna u tvornici papira Palomi u Sladkogorju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ovo je najveća investicija u slovenskoj industriji papira u posljednjih 40 godina, vrijedna ukupno 41 milion evra, a značajno će povećati učinkovitost i brzinu proizvodnje.

Kao što je Paloma najavila prilikom najave investicije, povećanje proizvodnih kapaciteta zadovoljiće povećane potrebe na tržištima jugoistočne Europe, Njemačke, Austrije i Švajcarske, a kompanija sa Sladkog vrha postaće centar kompetencija u slovačkoj SHP grupi za visoko- kvalitetan toaletni papir i vodeći proizvođač u regiji.

Nova linija povećaće njihov proizvodni kapacitet na 90 000 tona godišnje zbog veće brzine i šire širine matičnih valjaka. Istodobno će poboljšati kvalitetu papira i gotovih proizvoda i smanjiti operativne rizike.

Uz pozitivne učinke za zaposlenike i okolinu, ulaganje će značajno pridonijeti optimizaciji portfelja proizvoda unutar grupe i boljoj ukupnoj učinkovitosti opreme.

Ulaganje u tehnološku modernizaciju kompanije, osim stroja za papir brzine proizvodnje do 2000 metara u minuti, uključuje i moderni premotač papira i novo automatsko skladište matičnih valjaka.

SHP Grupa vodeći je proizvođač higijenskih proizvoda od papira u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi s prihodom od preko 200 miliona evra, što uključuje prodaju proizvoda pod robnim markama Harmony i Paloma. Zapošljava više od 1.800 ljudi, a kontroliše ga zajednički vlasnik Eco Investment, privatni holding sa sjedištem u Pragu u Češkoj, u vlasništvu Milana Fila. Paloma je dio grupe od 2017. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -