Tehnologija

Apple nastoji smanjiti ovisnost o Samsungu

Apple već neko vrijeme OLED ekrane za svoje iPhone uređaje, velikom većinom nabavlja od strane južnokorejskog Samsunga. Samsung je glavni dobavljač OLED ekrana za kompaniju iz Cupertina, a Apple svake godine pokušava više u taj proces uključiti LG i kineski BOE, no čini se da to ne ide tako lahko, jer ni LG ni BOE nisu u stanju napraviti takav OLED ekran kao Samsung. Ipak, Apple se nada da će se sljedeće godine situacija promijeniti.

Naime, prema najnovijem izvještaju koji stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, Apple nastoji sljedeće godine uvećati broj dobavljenih ekrana od strane BOE-a. Trenutno mali postotak iPhone 13 modela koristi BOE-ove OLED ekrane, ali navodno BOE bilježi poboljšanje u proizvodnom procesu, što bi moglo potaknuti Apple da sljedeće godine poveća broj narudžbi OLED ekrana od strane ove kompanije.

Naravno, i dalje će većinu OLED ekrana Apple dobavljati od Samsunga, no kako koja godina prolazi, taj postotak je sve manji u korist Samsunga, a sve veći u korist LG-a i BOE-a. BOE je prošle godine Apple-u isporučio oko 15 miliona OLED ekrana za iPhone 13 modele, što je puno veći broj od predviđenog.

Podsjećanja radi, svi iPhone 13 modeli, predstavljeni na jesen prošle godine, posjeduju OLED ekrane, no ekrani Pro inačica imaju stopu osvježavanja od 120 Hz. No, nedavno je analitičar Jeff Pau naveo da će već ove godine Apple svoje iPhone 14 modele učiniti sličnijim nego što je to do sada bio slučaj, a to se prije svega odnosi na ekran i količinu radne memorije (RAM). On tako navodi da će sva četiri modela iz predstojeće iPhone 14 serije, a to bi trebali biti iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Max i iPhone 14 Pro Max, doći sa istim 120 Hz ekranom. Naravno, razlika će biti u veličini ekrana.

Objava Apple nastoji smanjiti ovisnost o Samsungu prenijeta sa portala Bajtbox.