Tehnologija

Appleu prijeti nova kazna od strane Evropske unije – Evo zbog čega

Apple se, uostalom kao i mnoge druge kompanije, suočava sa čestim kaznama. No, čini se da je američka kompanija posebno stala na zub tijelima Evropske unije, koje će navodno uskoro ponovo kazniti Apple.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Prema najnovijem izvještaju, kompanija iz Cupertina suočava se sa kaznom u visini od 500 miliona EUR od strane Evropske unije. Ovo je još samo jedan dokaz stalne opredjeljenosti EU da energično provodi svoje zakonske i podzakonske propise.

U središtu problema je Appleov App Store, koji, prema prošlogodišnjim tvrdnjama Evropske komisije, krši pravila o konkurentnosti na području streaminga muzike.

Iz Evropske komisije su naveli da Appleova pravila App Storea nepravedno ograničavaju programere i to tako što sprječavaju iste da obavijeste korisnike o alternativnim opcijama kupovine, koje bi potencijalno mogle ponuditi bolje opcije ili karakteristike.

Iako se radi o potencijalno solidnoj novčanoj kazni za Apple, koliko god ona bila značajna, ona nije najvažniji problem Applea u ovom slučaju, već činjenica da se kompanija nalazi na tankoj liniji kada je u pitanju usklađenost poslovanja kompanije sa propisima. Apple je inače poznat po veoma strogoj kontroli nad svojim proizvodima i ekosistemom, a najnovija kazna mogla bi signalizirati potrebu za strateškom promjenom u poslovanju, kako bi se osiguralo da su sve politike Apple usklađene sa propisima, prije svega Evropske unije, a kako bi se izbjegle buduće kazne.

U izvještaju se navodi da bi kazna za Apple mogla biti objavljena u narednih mjesec dana, nakon čega se očekuju i reakcije na kaznu od strane Apple-a, ali prije toga i službeno saopštenje tijela Evropske unije sa detaljima o kazni.

VIA

Objava Appleu prijeti nova kazna od strane Evropske unije – Evo zbog čega prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -