Tehnologija

Arm procijenjen na 54,5 milijardi dolara

KEMBRIDŽ – Proizvođač mirkočipova Arm Holdings obezbjedio je tržišnu procjenu od 54,5 milijardi dolara u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u SAD-u, sedam godina nakon što je njen vlasnik SoftBank Group preuzeo u privatno vlasništvo za 32 milijarde dolara.

FOTO: Pixabay

IPO predstavlja pad u odnosu na raniju procjenu od 64 milijarde dolara po kojoj je SoftBank prošlog mjeseca kupila 25 odsto udela koji joj je nedostajao, od Vision fonda.

Ipak, čak i sa ovom nižom procjenom, SoftBank je “prošla bolje” od prošlogodišnje procjene tokom propalih pregovora o prodaji Arma kompaniji Nvidia za 40 milijardi dolara.

Kako piše Wall Street Journal, Arm je svoj IPO ocenio na 51 dolar po akciji, prikupivši 4,87 milijardi dolara za SoftBank na osnovu 95,5 miliona prodatih akcija, saopštila je kompanija u srijedu. Akcije Arma bi trebalo da počnu da se trguju u Njujorku u četvrtak u redovnom trgovanju.

Među ulagačima u IPO Arma nalaze se Apple, Nvidia, Alphabet, AMD, Intel i Samsung.

Reuters je u utorak prvi izvijestio da je Arm dobio dovoljno podrške od investitora da obezbjedi barem gornji deo raspona cijena između 47 i 51 dolara po akciji u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi, uključujući i mogućnost da se cijena akcija dobije iznad tog dometa.

Arm je prošle nedjelje ubrzao marketinške napore, nastojeći da ubijedi investitore da je ispred njega rast, izvan tržišta mobilnih telefona, kojim dominira sa udjelom od 99 odsto.

Slaba potražnja za mobilnim uređajima tokom globalnog ekonomskog usporavanja dovela je do stagnacije prihoda kompanije Arm. Ukupna prodaja je iznosila 2,68 milijardi dolara u 12 mjeseci do kraja marta, u poređenju sa 2,7 milijardi dolara u prethodnom periodu.

Arm je prošlog četvrtka rekao potencijalnim investitorima u Njujorku da se očekuje da će tržište računarstva u oblaku, u kojem ima samo 10 odsto udjela i samim tim više prostora za širenje, rasti po godišnjoj stopi od 17 procenata do 2025. godine, dijelom zahvaljujući napretku u oblasti vještačke inteligencije.

Predviđa se da će se automobilsko tržište proširiti za 16 odsto u poređenju sa rastom od samo šest odsto koji se očekuje za tržište mobilnih uređaja.

Arm je takođe rekao investitorima da su se njegove naknade za autorske naknade, koje čine većinu njegovih prihoda, akumulirale otkako je počela da ih prikuplja početkom 1990-ih. Prihod od honorara iznosio je 1,68 milijardi dolara u poslednjoj fiskalnoj godini, u odnosu na 1,56 milijardi dolara godinu dana ranije.

Investitori su, s druge strane, zabrinuto zbog Armove izloženost Kini, imajući u vidu geopolitičke tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su dovele do trke za obezbeđivanje snabdijevanja čipovima. Prodaja u Kini doprinijela je sa 24,5 odsto Armovog prihoda od 2,68 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini. Biznis

Objava Arm procijenjen na 54,5 milijardi dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.