Tehnologija

Australijski naučnici otkrili najveću biljku na svijetu

Genetskim testiranjem naučnici su utvrdili da je ogromna podvodna livada u zapadnoj Australiji zapravo jedna biljka, morska trava koja pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, a vjeruje se da se širila iz jednog sjemena tokom najmanje 4.500 godina, saopštili su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije, navodi BBC.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Naučnici su slučajno naišli na otkriće u zalivu “Šark”, oko 800 km sjeverno od Perta, a njihov cilj bio je da utvrde genetsku raznolikost vrste, poznate i kao “trava traka”, koja se obično nalazi duž dijelova australijske obale.

Istraživači su sakupili izdanke iz cijelog zaliva i ispitali 18.000 genetskih markera da bi došli do “otiska prsta” svakog uzorka, a imali su za cilj da otkriju koliko biljaka čini livadu.

“Odgovor nas je oduševio – bila je samo jedna! To je to, samo jedna biljka se proširila na 180 km u zalivu Šark, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji”, rekla je Džejn Edgelou, glavni autor studije objavljene u časopisu Proceedings of the Roial Societi B., piše Tanjug.

Kako se navodi, biljka je izuzetna i po svojoj izdržljivosti, jer je rasla na lokacijama širom zaliva u veoma različitim uslovima.

Ova vrsta morske trave uglavnom raste kao travnjak brzinom do 35 cm godišnje i zbog toga su istraživači procijenili da je bilo potrebno 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine, navodi BBC.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -