Tehnologija

Bez carina na uvoz električnih automobila u 2023. godini

BANJALUKA – Na uvoz novih električnih automobila u BiH u narednoj godini se neće plaćati carina kako bi se stimulisao ovaj vid transporta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je novu odluku kojom se carina suspenduje za 2023. godinu, odnosno kojom se produžava odluka o bescarinskom uvozu usvojena sredinom ove godine.

Za automobile na hibridni pogon carina će biti spuštena sa 15 na pet odsto.

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja”, navode u resornom ministarstvu.

Ocjenjuju da ova dluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Takođe, ova odluka predstavlja nastavak primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra ove godine, čime će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih automobila”, kazali su iz ministarstva obrazlažući svoj prijedlog.

U Udruženju ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koje djeluje pri Privrednoj komori Federacije BiH kažu da je rano govoriti o efektima, s obzirom na to da je prethodna odluka na snazi bila tek nekoliko mjeseci.

Nadamo se da će po pitanju usvajanja sve ići brže nego prošle godine i da će biti mnogo više vremena da zastupnici iskomuniciraju i naruče vozila, što bi trebalo da dovede do većeg uvoza”, kazala je sekretar Udruženja Anela Karahasan.

Takođe, dodaje ona, ukidanje carine bi trebalo direktno da utiče na cijenu automobila, koja je jedan od najvećih problema kada su električni automobili u pitanju.

Poznato je kakva je kupovna moć građana BiH. Veoma značajno bi bilo kada bi se na teritoriji cijele BiH uvele subvencije na kupovinu, jer malo ko od fizičkih lica može izdvojiti oko 60.000 maraka kolika je minimalna cijena vozila”, rekla je Karahasan.

CAPITAL: D. Tovilović

Objava Bez carina na uvoz električnih automobila u 2023. godini prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -