Tehnologija

Čak i Twitter postaje TikTok

Otkako je TikTok doživio planetarnu popularnost, ubrzo nakon toga su ostale kompanije počele s kopiranjem njegovog koncepta kratkih videozapisa. Tako je npr. Instagram na svoju aplikaciju implementirao Reels, YouTube je ubacio Shorts itd. Izgleda da će i Twitter krenuti istim stopama.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Twitter se pridružuje grupi društvenih medija koji kopiraju TikTokov koncept kratkih videozapisa. U objavi na svom blogu jučer, kompanija je najavila da će ažurirati svoj video player, koji će zapravo onda izgledati isto kao i TikTok. Dalje navode da će korisnici skrolovanjem prema gore “početi da pretražuju zanimljiv video sadržaj”. Dodaje se video sadržaj na karticu Istraži, koja će vam pokazati “neke od najpopularnijih videa koji se dijele na Twitteru”.

Iz Twittera navode da će njihov “impresivni preglednik medija” početi da se pojavljuje na iOS Twitter aplikaciji u narednih nekoliko dana i da su videozapisi na kartici Explore “trenutno dostupni korisnicima u odabranim zemljama” koji koriste iOS ili Android. Ažuriranja na oba sistema prvo dolaze korisnicima koji koriste aplikaciju na engleskom jeziku.

Izgled novog video playera na Twitteru

Iako se čini da Twitter ne ulaže sve resurse u kopiranje TikToka kao što to radi Instagram, ovo je definitivno velika promjena. Do sada su se videozapisi, uglavnom, tretirali kao dijelovi tweetova, dok sada oni postaju njihovo zasebno iskustvo.

Kartica Istraži sada će imati odjeljak posvećen videozapisima.

U objavi kompanije navodi se da žele učiniti Twitter “najboljim mjestom za video”.

Inače, ovo nije prva promjena na Twitteru u posljednje vrijeme, jer je na ljeto Twitter počeo testirati novu funkciju nazvanu CoTweets na svojoj platformi. Kao što joj i sam naziv sugeriše, radi se o mogućnošću da dva korisnika zajedno budu kreatori tweeta i da oba budu označena u jednom tweetu.

IZVOR/SOURCE

Objava Čak i Twitter postaje TikTok prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -