Tehnologija

Dijeljenje šifre za Netflix – Krivično djelo?

Vjerovatno mnogi od vas dijele Netlix, HBO Max ili neki drugi račun sa svojom porodicom, prijateljima i drugim. Netflix u posljednje vrijeme na razne načine pokušava ograničiti ovu praksu. Međutim, najnoviji rasplet situacije uključuje nadležne vlasti, koje same žele sankcionisati takve postupke. O čemu je riječ?

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Govorimo o Velikoj Britaniji i novim smjernicama o piratstvu, koje je izdala britanska vlada. Ove smjernice sugerišu da bi svako ko dijeli šifre na raznim streaming servisima mogao doći u sukom sa zakonom jer krši pravila o autorskim pravima. Takva lica mogla bi biti suočena s krivičnom prijavom za prevaru.

TorrentFreak prenosi da je Britanski ured za intelektualnu svojinu (IPO) ažurirao svoje smjernice za pirateriju, a jedno od ažuriranja uključuje i da se „dijeljenje šifre na streaming servisima“, što uključuje servise poput Netflixa, HBO Max, Prime Video, Disney Plus i druge, može smatrati djelom kojim se „krše autorska prava“.

Povodom ažuriranja smjernica, TorrentFreak obratio se IPO-u za pojašnjenje zakonitosti dijeljenja šifri na streaming servisima. Britanski ured je odgovorio da postoji niz odredbi u krivičnom i građanskom pravu koje mogu biti primjenjive u slučaju dijeljenja šifre, gdje je namjera korisnika da drugim dozvoli pristup djelima zaštićenim autorskim pravima, bez plaćanja.

Drugim riječima, oni koji dijele šifre streaming servisa u Ujedinjenim Kraljevstvu mogli bi zakonski biti gonjeni za prevaru ili kršenje zakona o autorskim pravima. Ipak, prve reakcije ukazuju na to da je vjerovatnoća za takvo nešto ipak mala.

Međutim, ovakva odluka sigurno će dodatno motivisati platforme da porade više na dijeljenju šifri. Naravno, to se naročito odnosi na Netflix, koji je poprilično agresivan po ovom pitanju.

IZVOR/SOURCE

Objava Dijeljenje šifre za Netflix – Krivično djelo? prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -