Tehnologija

Društvene mreže, posebno ‘Tik-tok’, doprinijele stvaranju nasilničke klime

Psiholog Aleksandar Milić rekao je da se đaci u razvoju često koriste određenim negativnim sadržajima putem društvenih mreža, a da je posebno poznat “Tik-tok” koji na izvjestan način obiluje sadržajima nasilja različitih modaliteta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

On je dodao da onda one ličnosti koje imaju potrebu da reaguju, svoje unutrašnje konflikte, dokazuju na taj način, odnosno snimaju ih i objavljuju.

“Naravno da treba reagovati na ovakve postupke, jer mislim da je krajnje vrijeme da se dio tih sadržaja sa društvenih mreža kontroliše, cenzuriše i procesuira”, rekao je Milić za “Nezavisne novine“.

On je dodao da najbitniji značaj primarne prevencije, odnosno da se kod djece suzbiju faktori koji dovode do poremećaja ponašanja.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da su društvene mreže doprinijele da se poveća broj slučajeva nasilja i stvori nasilnička klima, te da se na njima, posebno na “Tik-toku”, plasiraju vrlo neprimjereni sadržaji, štetni, nasilni, na kojima se mladi ljudi negativno dokazuju.

“Potrebno je da se poveća edukacija, kako porodice, tako i u školama, a pogotovo u nižim razredima, te da se povede računa o štetnosti pojedinih društvenih mreža”, rekao je Šijaković.

Nedavno se pojavila informacija da je grupa dječaka silovala vršnjaka u Gračanici i da je sve snimano mobilnim telefonom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Tuzlanskog kantona su naveli da preduzimaju potrebne mjere u vezi sa događajem koji je prijavljen 18. novembra.

“S obzirom na osjetljivost istrage, kao i zaštite maloljetnih lica, aktera ovog događaja, nismo u mogućnosti iznositi više informacija u vezi s ovim događajem”, rečeno je u MUP-u.

Prije nekoliko godina bila je aktuelna i opasna igra “plavi kit”, tokom koje su se djeca samopovređivala te vršila samoubistvo, piše Srna.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -