Tehnologija

Dug platforme FTX preko tri milijarde dolara

NJUJORK – Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih povjerilaca duguje gotovo 3,1 milijardu dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: FTX

Grupi od 10 najvećih povjerilaca duguju oko 1,45 milijardi dolara, ističu u podnesku sudu od subote, ne navodeći imena.

FTX je američkom sudu podnio zahtjev za zaštitu od povjerilaca nakon što su uspaničeni trgovci u nekoliko dana povukli s platforme milijarde dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći.

Stečajni postupak uključuje više od sto hiljada povjerilaca, ali broj bi mogao premašiti i milion, pošto da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih povjerilaca ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

Grupa je u subotu saopštila da je pokrenula strateški pregled globalne imovine, dodavši da se priprema za prodaju i reorganizaciju nekih poduzeća.

Ročište o FTX-ovim početnim prijedlozima zakazano je za utorak ujutro pred američkim stečajnim sudijom, prema odvojenom sudskom podnesku.

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milion korisnika, zauzevši treću poziciju na listi po vrijednosti transakcija u kriptovalutama.

U januaru ove godine njegova tržišna vrijednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Njegov prihod porastao je sa 10 miliona dolara u 2019. godine na milijardu dolara u 2021. godine i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz septembra.

Njegov logo mogao se naći na sportskim dvoranama u Majamiju i na dresovima klubova u američkoj bejzbol ligi, a promovisa su ga zvijezde poput Toma Bradyja i Gisele Bundchen.

Bankman-Fried bio je redovni posjetilac Vašingtona, donirajući milione dolara političarima i lobirajući u Kongresu u pitanjima vezanim za tržišta kriptovaluta, napominje Reuters. poslovnenovine

Objava Dug platforme FTX preko tri milijarde dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -