Tehnologija

E-rublja u opticaju do 2023. godine?

MOSKVA, Ruska centralna banka planira da pokrene digitalnu rublju do 2023. godine i proširi mogućnosti korišćenja svoje Mir kartice za plaćanje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

foto: agencije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prema planu, digitalna rublja bi trebala da bude spremna do sljedeće godine i omogućiti međunarodno plaćanje, a cilj je da se proširi broj zemalja koje prihvataju rusku Mir bankovnu karticu.

Digitalna rublja je među prioritetnim projektima. Brzo smo kreirali prototip, a sada vršimo testove s bankama i sledeće godine ćemo postepeno obavljati prve transakcije, saopšteno je, prenosi Klix.ba.

Koncept nacionalne digitalne valute je Banka Rusije predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će nova forma novca koegzistirati s gotovinom i bezgotovinskom rubljom. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je osmišljena tako da predstavlja minimalni rizik jer će je lansirati državni monetarni regulator, a podržana je i tradicionalnim novcem.

Moskva želi povećati broj zemalja koje prihvataju Mir bankovne kartice nakon što su se međunarodne korporacije Visa i MasterCard pridružile sankcijama i prekinule svoje operacije u Rusiji. Nacionalni sistem plaćanja Mir lansiran je 2015. godine. Klix.ba

Objava E-rublja u opticaju do 2023. godine? prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -