Tehnologija

EKSPLOZIJA NA SUNCU: ZEMLJU ĆE POGODITI SOLARNA OLUJA

Prethodnih dana, nismo vidjeli značajne geomagnetne poremećaje, ali to će se uskoro promijeniti, jer je eksplodirala velika, tamna rupa na površini Sunca.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ova struktura je poznata kao koronalna rupa i ima izrazitu tamnu boju, što ukazuje na veoma jako magnetno polje. Ova nestabilna rupa je eruptirala i izbacila koronalnu masu ka Zemlji, što će prema prognozama naučnika izazvati G2 solarnu oluju između 20 i 23 sata po našem vremenu, koja bi mogla da dovede do poremećaja u radio komunikaciji na određenim područjima planete.

NOAA prognostičari kažu da je solarna oluja klase G2 moguća 4. septembra, kada se očekuje da će tok solarnog vetra pogoditi Zemljino magnetno polje – objašnjava SpaceWeather.com.

Ovaj gasoviti materijal je istekao iz ogromne rupe u sunčevoj atmosferi.

Ovo je “koronalna rupa”, mjesto gdje se sunčevo magnetno polje otvara i omogućava solarnom vjetru da pobjegne iz sunčeve korone. Izgleda mračno jer je užarena plazma, koja bi trebala da tamo nalazi, nestala.

G2 solarna oluja je umjereni geomagnetni poremećaj, te se ne očekuje da će izazvati previše problema na Zemlji. Postoji vjerovatnoća da će se desiti poremećaj kratkotalasnog radiosignala, što može uticati na radiooperatere i navigacione sisteme.

Svakako se ne očekuje da izazove šumske požare ili prekid na električnim vodovima kao što je to bio slučaj sa najvećom solarnom olujom u historiji.

Ipak, stanovnici na višim geografskim širinama će moći da posmatraju “ples” aurora na noćnom nebu.

Posljednjih mjeseci smo imali priliku da vidimo slične događaje usljed povećane solarne aktivnosti koja je povezana sa ciklusom aktivnosti Sunca.

Sunca se kreće ka fazi solarnog maksimuma kada će njegova solarna aktivnost biti najviša, a NASA tvrdi da se taj vrhunac očekuje 2023. godine i treba očekivati još intenzivnije solarne oluje koje će pogoditi Zemlju. prneosi Hayat

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -