Tehnologija

Elon Musk najavljuje: Vaš 5G telefon sljedeće godine moći će se povezati sa satelitima!

T-Mobile navodi da kompanija sklapa novo partnerstvo sa SpaceX-ovim satelitskim internetom Starlink. Ova najava otkrivena je na događaju koji je organizovan od strane izvršnog direktora T-Mobilea i izvršnog direktor Starlinka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Na događaju je navedeno da će nova postavka “pokrivenost iznad i izvan”, omogućiti 5G pametnim telefona da se povežu sa satelitima i koriste dio veze koji pruža oko do 4 megabita u sekundi, u datom području pokrivenosti.

Ta veza bi zapravo trebala biti dovoljna da korisnicima omogući slanje SMS i MMS poruka, pa čak i korištenje određenih “odabranih aplikacija za razmjenu poruka”, kad god korisnik ima jasan pogled na nebo, čak iako ne postoji tradicionalna operaterska usluga interneta. Prema saopštenju za medije T-Mobilea “satelit-to-cellular” usluga bit će dostupna “svuda u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, na Havajima, dijelovima Aljaske, Portorika i teritorijalnim vodama”.

Servis bi trebao biti lansiran u beta verziji do kraja sljedeće godine u “odabranim područjima”.

Kako navodi Elon Musk, druga generacija Starlink satelita koji će biti predstavljeni sljedeće godine moći će emitovati uslugu koristeći dio T-Mobile-ovog srednjepojasnog PCS spektra, koji je pojačan. Musk je naveo da novi sateliti imaju “baš velike antene”, prečnika 5 do 6 metara, kako bi se omogućile nove veze i da je plan da se oprema lansira pomoću nadolazeće rakete Starship.

Musk je dodao da “ako ne bude previše ljudi u odabranoj zoni, korisnici će možda moći koristiti i malo videa”. Sievert navodi da će operateri aplikacija za razmjenu poruka poput WhatsAppa ili iMessagea morati raditi s T-Mobile-om i Starlink-om kako bi njihove usluge prepoznale satelitsku vezu i radile s njom nakon što se pokrene.

Dvojica izvršnih direktora naveli su da traže partnerstvo s mobilnim operaterima širom svijeta koji bi bili zainteresovani za recipročne sporazume, kako bi se njihovi korisnici mogli povezati sa SpaceX-om.

T-Mobileova vizija je da usluga bude uključena besplatno u najpopularnije pretplatničke pakete operatera i da ga želi učiniti dostupnim ljudima sa jeftinim pretplatničkim paketima, te da će trenutni 5G telefoni pretplatnika moći da koriste mrežu, bez posebne opreme.

Sievert je također dodao da je T-Mobile “otvoren” za mogućnost korištenja SpaceX-a za svoju mrežnu vezu u budućnosti, naročito u ruralnim područjima.

Objava Elon Musk najavljuje: Vaš 5G telefon sljedeće godine moći će se povezati sa satelitima! prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -