Tehnologija

EU kažnjava Apple sa 500 miliona evra

BRISEL – Evropska unija spremna je da kazni kompaniju Apple sa oko 500 miliona dolara zbog navodnih kršenja zakona o konkurenciji, a očekuje se da će odluka o kažnjavanju biti objavljena početkom marta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Evropska komisija optužila je prošle godine Apple da narušava konkurenciju na tržištu striminga muzike putem servisa App Store, spriječavajući korisnike da se informišu o drugim opcijama kupovine, prenosi Reuters, pozivajući se na Financial Times.

Istraga je pokrenuta nakon što je platforma Spotify uložila žalbu evropskim regulatorima 2019. godine kako bi se utvrdilo da li je Apple blokirao aplikacije da obavještavaju korisnike telefona iPhone o jeftinijim servisima za pristup muzičkim pretplatama izvan App Store.

Prema navodima izvora, Brisel optužuje Apple za zloupotrebu svoje pozicije i nametanja antikonkurentskih trgovačkih praksi rivalima, ističući da su uslovi američkog tehnološkog giganta „nepošteni uslovi trgovine“.

Apple nikada ranije nije kažnjen zbog kršenja antimonopolskih pravila koja propisuje EU, ali je kompanija 2020. godine u Francuskoj kažnjena sa 1,1 milijardu evra zbog antikonkurentskog ponašanja. Kazna je poslije žaljbe smanjena na 372 miliona evra.

Evropska unija i Apple odbili su da komentarišu medijske navode povodom kazne koju je pripremila EU. Biznis.rs

Objava EU kažnjava Apple sa 500 miliona evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -