Tehnologija

EU uvodi jedinstveni priključak za punjenje za sve pametne telefone

Na sjednici Generalne skupštine EP-a održanoj u Strazburu raspravljalo se o nacrtu zakona koji ima za cilj standardizirati različite priključke za punjenje raznih elektronskih uređaja kao što su USB-C, Micro USB i Lightning te smanjenje elektronskog otpada, javlja Anadolu Agency.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Zastupnici u Evropskom parlamentu odobrili su nacrt zakona koji će donijeti univerzalno punjenje pametnih telefona sa 602 glasa “za” i 13 “protiv”. Prema zakonu, USB-C će biti novi standardni priključak za punjenje.

Do kraja 2024. svi novi pametni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, prenosne konzole za video igre, zvučnici i tastature imat će USB-C priključke za punjenje.

Dakle, jedan punjač će se moći koristiti na raznim elektronskim uređajima, odnosno potrošači neće morati kupovati kablove i punjače za svaki novi uređaj.

Također će biti usklađeni sistemi brzog punjenja uređaja. Zakon će se proširiti na laptop računare u proljeće 2026. godine. Ovaj korak ima za cilj smanjenje elektronskog otpada.

Nakon što zakon bude zvanično odobren od strane Evropskog vijeća stupit će na snagu objavljivanjem u Službenom listu EU-a. prneosi “N1“.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -