Tehnologija

Google ima skrivenu listu podataka o vama: Evo kako je možete pogledati

.Izvještaji navode da kompanija prati svaki naš korak u realnom životu i na internetu. Bilježi stvari koje pretražujemo, šta gledamo, šta nam se dopada, a šta ne.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Pored toga, Google pamti lokaciju, putanje kojima se krećemo i koliko se dugo zadržavamo na nekom mjestu.
Lako provjeravanje

Na svu sreću, veoma je lako provjeriti ove podatke, a moguće je i obrisati ih, preuzeti ili spriječiti buduće sakupljanje.

Sve ove informacije se mogu naći na Google kontrolnoj tabli.

Kontrolna tabla pokazuje sve podatke koje je kompanija sakupila: od lokacija, preko lozinki, videosnimaka koje smo lajkovali, mjesta stanovanja, posla, kontakata, knjiga koje smo pročitali i drugo. Podaci su kategorisani po uslugama i za svaku ponaosob možete obrisati podatke.

Pored kontrolne table, postoji i lista profilisanja za oglašivače (da biste pristupili listi morate biti prijavljeni na svoj Google nalog). Ova detaljna lista, koju je također moguće pauzirati, sakuplja detalje o vašoj ličnosti i na taj način lakše procjenjuje koje reklame treba da vam prikazuje.
Kako obrisati podatke

Dvije stvari koje najviše brinu korisnike su bilježenje aktivnosti na internetu i telefonu, kao i praćenje lokacije u realnom vremenu.

Kako obrisati historiju lokacija na nalogu

1. Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy);

2. Zatim nađite „Podešavanja historije“ i odaberite „Historija lokacija“;

3. Na dnu ćete naći opciju „Upravljajte historijom“;

4. Kada odaberete opciju, otvorit će vam se mapa sa historijom lokacija. U donjem desnom se može naći piktogram kantice za smeće. Kliknite na nju, prihvatite uvjete korištenja i odaberite „brisanje historije lokacija“.
Kako obrisati aktivnosti na internetu i telefonu

1. Prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy);

2. Nađite „Podešavanja historije“. U tom dijelu postoji nekoliko opcija;

3. Odaberite – Moje aktivnosti. U aktivnostima možete vidjeti sve svoje pretrage na Google pretraživaču, Youtube snimke koje ste odgledali, kao i aktivnosti aplikacija na vašem telefonu;

4. Ove podatke možete obrisati tako što ćete iz menija sa lijeve strane odabrati „Izbriši aktivnosti“. Zatim „Oduvijek“, onda ponovo „Izbriši“.

To je to, obrisali ste sve sačuvane aktivnosti koje Google ima o vama. U sklopu podešavanja također možete spriječiti da Google u budućnosti sakuplja podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka, piše Nova.rs.

Kako spriječiti prikupljanje podataka

U sklopu podešavanja možete spriječiti Google da u budućnosti sakuplja podatke o vama tako što ćete pauzirati prikupljanje podataka.

1. Kao i kod prethodna dva uputstva, prijavite se na svoj Google nalog i iz navigacionog menija odaberite „Podaci i privatnost“ (eng. Data & Privacy).

2. U sklopu izdvojenog dijela „Podešavanja historije“ možete odabrati neku od opcija i pauzirati sakupljanje.

Čak i ako isključite historiju lokacija, ovo ne znači da Google više ne zna gdje se nalazite. Nedavni izvještaji pokazuju da Google može da prati vašu lokaciju bila ona uključena ili ne. Ovakve podatke kompanija prikuplja koristeći Wi-Fi mrežu i druge bežične uređaje u vašoj blizini.

Kada su u pitanju historija pretrage i aktivnosti na webu, moguće je u potpunosti obustaviti svako buduće sakupljanje podataka, piše avaz.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -