Tehnologija

Huawei Mate 50 Pro predstavljen globalno – Ovo su cijene

Prošle je godine Huaweiju trebalo poprilično mnogo vremena da globalno predstavi Huawei P50 Pro. Međutim, ove godine kineska kompanija je neočekivano brzo, nakon kineskog događaja predstavljanja, i globalno predstavila jednog člana Huawei Mate 50 serije – Huawei Mate 50 Pro.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Huawei Mate 50 Pro pogonjen je Qualcommovim Snapdragon 8+ Gen 1 čipom. Nažalost, ovaj čip stiže sa 4G, a ne 5G modemom, kakav je slučaj s ostalim kompanijama koje su predstavile svoj telefon s ovim čipom. Ovaj čip stiže u kombinaciji sa 8 GB radne memorije (RAM-a) i do 512 GB prostora za unutrašnju pohranu.

Prednju stranu telefona prekriva OLED ekran dijagonale 6,74”. Stopa osvježavanja ekrana je 120 Hz, a rezolucija 2616 x 1212 piksela. Zbog američkih sankcija, ekran nema Gorilla Glass zaštitu, već Kunlun.

Iako kineska verzija telefona stiže sa satelitskim povezivanjem, to neće biti dostupno na globalnoj verziji. Još jedna razlika između globalnog i kineskog modela jeste korisnički interfejs. Tako globalna verzija vrti EMUI 13, za razliku od Harmony OS 3.0, kojega vrti kineska verzija.

Na zadnjoj strani telefon ima glavni senzor kamere od 50 MP, ultraširoki senzor od 13 MP i periskopski telefoto senzor od 64 MP. Naprijed je ultraširokougaona kamera od 13 MP. Kamere stižu sa novom Huaweijevom XMAGE optimizacijom, koja je stigla kao zamjena Leica-i, s kojom je Huawei okončao saradnju.

Na međunarodnim tržištima telefon će stići u srebrnoj ili crnoj boji sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za unutrašnju pohranu. Cijena Huawei Mate 50 Pro telefona za ovu verziju je 1299 EUR. Tu je i verzija telefona sa kožnom narandžastom bojom sa 8 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, koja košta 1399 EUR.

Huawei je naveo da nema planove da globalno predstavi ostale modele iz Mate 50 serije.

IZVOR/SOURCE

Objava Huawei Mate 50 Pro predstavljen globalno – Ovo su cijene prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -