Tehnologija

Huawei u novom problemu! – Sada u Francuskoj

Huawei se već par godina nalazi u velikim problemima, a oni su počeli nakon što je američka administracija na čelu sa tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom nametnula sankcije i ograničenja kineskoj kompaniji. To je praktično značilo da je kompanija van Kine jedva primijetna. I u nekim evropskim zemljama Huawei je dobio zabrane, a u Francuskoj je ovih dana provedena istraga protiv Huaweija. Evo detalja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Francuski finansijski tužioci upali su u Huaweijeve prostorije u Parizu u prethodnim danima, u sklopu istrage o sumnjivom ponašanju kompanije. Radi se o preliminarnoj istrazi, navele su francuske vlasti, a optužbe protiv Huaweija uključuju krivična djela korupcije i trgovine uticajem.

Iz Huaweija su se odmah oglasili i negirali vršenje bilo kakvih krivičnih djela, ističući svoju dugogodišnju posvećenost poštovanju francuskih zakona i podzakonskih propisa. Iz kompanije su naveli da će rado sarađivati u istrazi, te da vjeruju da će se ona okončati bez problema za Huawei.

Huawei u Francuskoj posluje još od 2003. godine, gdje ima nekoliko istraživačkih centara. Pored toga, Huawei gradi svoj prvi proizvodni pogon izvan Kine upravo u Francuskoj, u blizini Strazbura, a ovaj pogon imat će za cilj opskrbu evropskog tržišta telekomunikacija.

Unatoč problemima kao što je pad prihoda posljednjih godina, Huawei je nastavio saradnju s francuskim operaterima na implementaciji 5G mreža. Međutim, i tu je Huawei naišao na određena ograničenja.

Najnoviji rasplet događaja sugeriše na širi međunarodni nadzor s kojim se Huawei suočava. I Evropska komisija je također u svojim izjavama istakla zabrinutost zbog sigurnosnih rizika koje Huawei i druge kineske kompanije predstavljaju, što je dovelo do poziva da se njihova oprema ukloni iz evropske mrežne infrastrukture.

VIA

Objava Huawei u novom problemu! – Sada u Francuskoj prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -