Tehnologija

Hyundai pružio rani pogled na Ioniq 6 EV – Limuzina inspirisana autima iz 1920-ih godina

Kompanija Hyundai u posljednje vrijeme sve više se oslanja na pojačanu marketinšku kampanju, koja ih je i dovela do povećanja njihovog udjela na tržištu električnih automobila. Sada je Hyundai javnosti prezentovao rani pogled na Hyundai Ioniq 6 EV. Radi se o električnoj limuzini, koja se u Ioniq seriji pridružuje Ioniq 5 crossover SUV-u iz 2021. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

I dok Bloomberg izvještava da je Hyundaijev tržišni udio u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama porastao, korejska kompanija dala nam je pogled na Hyundai Ioniq 6 EV.

Tako ovaj automobil inspiraciju ima u automobilima iz 1920-ih godina. Sličan je konceptnom automobili Hyundai Prophecy, predstavljenom prije dvije godine. Neke detalje kompanija je ostavila u tajnosti, kao što je npr. kapacitet baterije i domet vožnje, no neke su stvari i poznate.

Tako unutrašnjost Hyundai Ioniq 6 EV uključuje dva 12-inčna ekrana osjetljiva na dodir s nizom funkcija, a tu su i fizičke tipke za kontrolu. Odabir popularnog infotainment ekrana vođen je sigurnosnim razlozima, navode iz Hyundaija. Tu su i unutrašnja svjetla, ravan pod i optimizovan prostor za noge. Retrovizori kamere su zamjena za obične retrovizore u Ioniqu 5.

Iako, dakle, domet vožnje nije poznat, poznato je npr. da Ioniq 5 ima domet vožnje od oko 515 km. Međutim, aerodinamični dizajn Hyundai Ioniq 6 EV mogao bi pružiti mnogo veći domet od njega.

Što se tiče same proizvodnje i datuma isporuke, navodi se da bi Hyundai Ioniq 6 EV u proizvodnju mogao krenuti već ovog mjeseca, ali da bi prve isporuke kupcima mogle krenuti sljedeće godine. Još nema detalja o cijenama, ali očekuje se da će ona biti ispod 46.650 dolara, koliko je početna cijena Ioniq 5.

Objava Hyundai pružio rani pogled na Ioniq 6 EV – Limuzina inspirisana autima iz 1920-ih godina prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -