Tehnologija

Ilon Mask tvitom oporavio tržište kriptovaluta

OSTIN – Po ko zna koji put se potvrdilo da Ilon Mask ima nemjerljiv uticaj na tržište kriptovaluta. Njegov tvit u kome je izrazio podršku kriptovalutama, a posebno Dogecoinu odmah je ostavio itekakvog traga na tržištu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Bitcoin.com

“Nastaviću da podržavam Dogecoin”, tvitao je Mask svojim pratiocima kojih ima gotovo 99 miliona.

Maskov tvit izazvao je pravi skok na tržištu, koje je stav najbogatijeg čoveka na svetu doživjelo kao znak obnovljenog povjerenja u kriptovalute, dok se postavljaju mnoga pitanja o budućnosti mnogih projekata i kompanija.

Cijena Dogecoina, koja je bila 0,052307 dolara minut prije tvita, poslije je vrijedela 0,058037 dolara, što je povećanje od osam odsto, prema podacima komapnije CoinGecko. U trenutku objave ovog teksta, njegova cijena je bila 0,05955 dolara.

Uslijedile su cijene ostalih kovanica. Bitcoin, najpopularnija kriptovaluta, ponovno je oživjela: cijena je skočila blizu 20.000 dolara, što je porast od 4,7 odsto u posljednja 24 sata. Bitcoin je 18. juna pao na 17.677,43 dolara prije nego što se oporavio na 18.290,75 dolara neposredno prije Maskovog tvita. U trenutku objave ovog teksta, njegova cijena je bila 20,510 dolara.

Ethereum, druga kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti, bio je u nedjelju uveče na 1.051,09 dolara, što je porast od devet odsto u posljednja 24 sata. Izvorni token platforme Ethereum pao je na samo 881 dolar prethodnog dana, što je najniži nivo od januara 2021. godine. U trenutku objave ovog teksta, njegova cijena je bila 1.123,90 dolara.

Ethereum i Bitcoin zajedno predstavljaju nešto više od 55 odsto vrijednosti kripto tržišta, koje se često mijenja u zavisnosti od njihove cijene. Kripto tržište u cjelini poraslo je za 3,7 odsto na 972 milijarde dolara u u nedjelju uveče. Biznis.rs

Objava Ilon Mask tvitom oporavio tržište kriptovaluta prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -