Tehnologija

Institucijama i bankama kriptovalute od Djeda Mraza

PR

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

BANJALUKA – U susret novogodišnjim praznicima, jedan naizgled običan Djed Mraz je obišao važne institucije i sve banke širom Bosne i Hercegovine, poklanjajući nešto što se obično ne stavlja pod jelku – KRIPTOVALUTE.

Foto: ACX

Karavan sa Djeda Mrazom i poklonima obišao je Banjaluku, Sarajevo, Mostar i Brčko, i tom prilikom su poklonjene kriptovalute, odnosno novčanici sa kriptovalutama. Novčanike sa kriptovalutama su dobile važne institucije poput Predsjedništva BiH, Predsjednika Republike Srpske, Vlade Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske, Federalnog ministarstva finansija, gradonačelnici Banjaluke, Mostara, Sarajeva i Brčkog, kao i mnoge druge institucije. Pored institucija direktori svih banaka, koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukupno 22, su dobili isti poklon.

Foto: ACX

Zašto kriptovalute kao poklon i ko je odlučio da pokloni baš kriptovalute?

Kako saznajemo, u pitanju je kampanja pod sloganom “Zaboravite na prošlost, dobrodošli u sadašnjost i budućnost”, koja ima za cilj da podigne svijest o kriptovalutama, kao i da skrene pažnju na neophodnost nove regulative, ali i veće saradnje između kripto sektora sa bankarskim sektorom.

Foto: ACX

Organizatori ove kampanje, ACX (Adriatic Crypto Exchange), kažu da su kriptovalute nova normalnost u platežnom sistemu, i predstavljaju sljedeću fazu u evoluciji novca, koja je već počela.

Na pitanje šta je razlog ovakve kampanje, direktor kompanije ACX, Branko Petrović je rekao da je još uvijek problem u neznanju i nerazumijevanju šta su kriptovalute i kako funkcionišu, od strane mnogih bitnih aktera u našoj državi. „Iz tog razloga smo odlučili da svim relevantnim akterima poklonimo kriptovalute u simboličnoj vrijednosti kako bi vlasnici, odnosno institucije i bankari uvidjeli kako one funkcionišu, kako se mogu zamijeniti, kako se mogu isplatiti i slično, a sve to sa ciljem da ovaj mali znak pažnje bude pokretač bolje uređenosti ove regulative i bolje saradnje u budućnosti.”

Kako se uopšte poklanjaju kriptovalute?

Novogodišnji pokloni su zapravo pristupni podaci za kripto novčanik na ACX platformi, kao i priručnik za korištenje iste.

Kriptovalute se mogu vrlo lako pokloniti, kao što se npr. šalje novac, samo znatno brže.

Sve što trebaju korisnici da urade jeste da naprave nalog na nekoj kripto platformi, kupe kriptovalute koje žele pokloniti, a zatim iste pošalju na kripto novčanik osobe kojoj poklanjaju. A sve to može biti završeno u svega nekoliko minuta.

ACX – mjenjačnica napravljena po svjetskim standardima

ACX mjenjačnica je napravljena po svjetskim standardima, a koja će zasigurno napraviti izvjesne promjene kako na domaćem kripto tržištu, tako i na regionalnom.

Osnovna misija ACX-a je da omasovi upotrebu kriptovaluta na domaćem tržištu, stvarajući nove prakse korištenja u razmjeni kriptovaluta. Da bi postigli ovaj cilj, ACX ima uspostavljene različite procedure i prakse, a po ugledu na svjetske mjenjačnice, kako bi zaštitili korisnike i ponudili im bezbjednost, brzinu i niske provizije.

ACX, u svom portfolio, ima najveću ponudu kriptovaluta, 10 njih, ali već sada najavljuje povećanje za još 5 kriptovaluta.

Uspostavljanje kvalitetne regulative kao jedan od glavnih ciljeva ACX-a

“Ova kampanja je prva aktivnost u našem strateškom planu, koji ima više ciljeva a jedan od glavnih ciljeva je uspostavljanje regulative, odnosno donošenje zakona koji će u potpunosti urediti ovu oblast. Trenutno rješenje koje ima samo Republika Srpska, uopšte nije usklađeno sa tržištem i njegovim potrebama, nego je više preslikano poslovanje jednog sličnog privrednog subjekta ili sektora, što stvara određena opterećenja u poslovanju mjenjačnica poput naše. Mi pratimo potrebe tržišta i orijentisani samo i na korisnike i tržište, a ne na poslovanje i mogućnosti”, zaključuje Petrović. PR

Objava Institucijama i bankama kriptovalute od Djeda Mraza prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -