Tehnologija

Još smo korak bliže jedinstvenom punjaču u EU!

Sredinom ove godine Evropski parlament i Vijeće Evrope postigli su privremeni sporazum o implementaciji nove politike o punjačima, počevši od jeseni 2024. godine. Danas je Evropski parlament većinom usvojio ovu odluku.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Direktiva o punjačima najkraće rečeno obuhvata obavezu svih proizvođača pametnih telefona da do kraja 2024. godine sve telefone i tablete na tržištu Evropske unije isporučuju sa USB-Type C priključkom za sinhronizaciju i punjenje. Za laptopove ovaj rok je od proljeća 2026. godine.

Ova direktiva usvojena je većinom od 602 glasa. 13 je bilo protiv, dok je 8 zastupnika zakonodavnog tijela Evropske unije bilo suzdržano. Sljedeći korak kada je u pitanju pomenuta direktiva jeste da je Evropsko vijeće odobri, prije nego što ona zvanično stupi na snagu.

Novi zakon će također pokriti širok spektar male i srednje elektronike kao što su slušalice, bežični zvučnici, ručne konzole za video igre, tastature, miševe itd.

Što se tiče uređaja koji su premali da bi fizički mogli imati USB-Type C priključak, kao što su uređaji za praćenje zdravlja i sportska oprema, za sada će ovakvi uređaji biti izuzeti iz direktive.

Alex Agius Saliba, zastupnik u Evropskom parlamentu, naveo da je da će zajednički punjač konačno postati stvarnost u Evropi, te da je Evropa na ova pravila čekala više od deset godina. Nadalje se navodi da će različiti punjači na Starom kontinentu konačno postati prošlost i novi zakon će omogućiti razvoj inovativnih rješenja za punjenje u budućnosti, a od njega će koristi imati svi.

Dugoročni cilj novog zakona je smanjenje e-otpada. Evropski parlament procjenjuje da će potrošači zajedno uštedjeti 250 miliona eura godišnjeg zahvaljujući novom zakonu, uz smanjenje procijenjenih 11.000 tona e-otpada.

IZVOR/SOURCE

Objava Još smo korak bliže jedinstvenom punjaču u EU! prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -