Tehnologija

Kako se jeftino opremiti za Gaming? Canyon GM-20 recenzija

Kada sam kao dječak maštao o gaming opremi koja je sijala RGB svjetlima i imala najmoćnije komponente, sve sam to sanjao s onim „ja ovo nikad neću moći kupiti“. Gaming oprema je s vremenom postala mainstream, a ja sam postao dosta stariji te sam je na određeni način i prerastao. Zato me posebno iznenadilo da gaming oprema više nije skupa, naprotiv ima i poprilično jeftine i dobre, a komad takve je i Canyon Puncher GM-20.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Uređaj na test ustupio Asbis d.o.o.

Canyon Puncher GM-20 – Recenzija

Iako me zapala crna varijanta, idite na ovu bijelu za maksimalni “gaming seksepil”

Kako je riječ o jako jeftinom gaming mišu, nisam mnogo očekivao u kutiji. Nema tu utega, zamjenjivih dijelova i rezervnih kuglica, nego samo miš i upute za softver i reprogramiranje tipki. Sam miš izgleda poprilično lijepo te se diči svojom šupljinom (zvuči perverzno, ali nije), ali i RGB osvjetljenjem. Rekao bih da je srednje veličine te kao netko tko voli velike miševe, nije me ni posebno iznenadio, ali ni razočarao.

Kombinacijom materijala i šupljine, težak je samo 65 grama što je stvarno fora ako igrate neke brže stvari jer sam miš ne stvara inerciju pri kretnji. Na drugu stranu, kuglica (scroll) mu stvara relativno mnogo inercije te iako je iz kutije poprilično „clicky“ i fora, imam osjećaj da neće predugo takva ostati (dajem mu godinu dana). Ipak, za njegovu cijenu, više ne treba ni očekivati.

Od pakiranja ne očekujte mnogo, ali sam miš bi vas mogao iznenaditi

Kako je riječ o šupljem mišu, čak ni nakon 7 izgubljenih partija League of Legendsa i jedne dobivene (na jedvite jade), ruka mi se nije previše uznojila. Imajte na umu da sam gameao u neklimatiziranoj sobi u Gradu Mostaru koji je trenutno na ugodnih 37 stupnjeva Celzijevih.

Klikovi su relativno tihi za jedan gamerski miš te imaju poprilično snažan odziv što mi se sviđa. Naravno, za ovu cijenu teško je očekivati bežični gamerski miš (a gameri se uz to kunu da je žica ipak žica). Kabel mu je dug 1.65m te je možda i njegova najslabija strana jer iako izgleda lijepo (kao da je pleten), čim ga dodirnete shvatit ćete da se radi o nekoj jako čudnoj imitaciji pletenog kabela.

Rupice na Canyon Puncher GM-20 mišu nisu slučajne i samo radi izgleda tu

Pixart 3360 senzor je tu te nudi raspon DPI-a od 1000 do 12000, a sam miš promjenu DPI-a poprati drukčijom bojom RGB osvjetljenja na kuglici (scrollu). Uz dodatne postavke osjetljivosti miša i DPI-u, pronaći će svatko nešto za sebe, a te profile možete spremiti te šaltati u letu pomoću tipke na mišu.

Kad sam kod tipki, Canyon Puncher GM-20 ima 7 tipki koje možete sami reprogramirati u što hoćete te je i podrška za makro funkcije tu. Kako se mogu reprogramirati i glavne dvije tipke miša, pogodan je za većinu igara.

Softver kojeg nudi je blago rečeno jednostavan te većinu funkcija koje miš ima možete programirati i bez softvera, no eto opet je lijepo da je nešto tu čisto za lakše podešavanje. Ako nemate pristup softveru (koji se preuzme sa Canyon službene stranice), upute ionako imate u pakiranju pa skok u istraživanje.

Softver ipak nudi jednu zanimljivu opciju koja navodno „poboljšava preciznost miša“ te bih rado bio ciničan na softverske trikove koji se čine jeftinima, no ovaj stvarno funkcionira. Nisam siguran je li sam miš ima preveliku osjetljivost pa se kursor blago pomiče čak i kada zaustavim miš, no ova opcija to rješava te se sama uključi čim instalirate softver.

Kako je softver za Windows, to znači da će Linux ekipa biti nešto manje precizna, a Mac ekipa ionako ne gleda ovako pristupačne uređaje jer imaju novca za Mac (na kojem ionako nema igara za igrati).

Na mišu će se usijati sve osim vaše ruke 😀

9 dana sam razbijao protivnike u CoD-u Warzone, League of Legendsu, Elden Ringu (da probao sam ju jednom prijeći i s mišem i tipkovnicom) i mojim vječitim benchmarkom za miševe, House of The Dead 2. Nije me iznevjerio te sam svoje sumnje u dugotrajnost nekih njegovih dijelova već iznio, ali ljudi moji, imajte obzira na cijenu ovog uređaja.

Canyon Puncher GM-20 trenutno košta oko 25 Eura što zaista nije mnogo, pogotovo ako vam stvari poput RGB osvjetljenja i prozračnosti znojnih dlanova išta znače. Vjerujem da se barem na kabelu miša moglo dodatno poraditi, no za ovu cijenu imam osjećaj da cjepidlačim što god da dodatno potražim. Miš je vrlo dobar, izgleda lijepo, pogotovo na kadrovima, a za relativno sitne novce, lagano ćete se uvući u svijet gaming opreme. Iako bih za ozbiljnije „pro-gamere“ naravno preporučio nešto skuplje i bolje, onima koji se nadaju to postati, Canyon Puncher GM-20 jednostavno razbija u onim bitnim stvarima, barem stvarima koje su bitne gamerima.

@bajtbox

Gamerske stvari ne moraju biti skupe! #canyon #mouse #asbis #ad

♬ original sound – Bajtbox

Objava Kako se jeftino opremiti za Gaming? Canyon GM-20 recenzija prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -