Tehnologija

Kina podiže razinu kontrole nad sektorom video igara.

Kina planira uvesti nove propise koji će ograničiti iznos novca i vremena koje ljudi mogu potrošiti na video igre. Ograničenja su usmjerena na suzbijanje kupovina unutar igara i sprječavanje opsesivnog ponašanja vezanog uz igranje. Ova zakonodavna inicijativa predstavlja izazov za najveće svjetsko online tržište igara, koje još uvijek oporavlja od prethodnih strogih mjera nadzora. Ova vijest rezultirala je padom dionica tehnoloških divova i smanjenjem njihove ukupne vrijednosti za desetke milijardi dolara.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Planirana ograničenja ponovno potvrđuju zabranu “zabranjenog online sadržaja igara koji ugrožava nacionalno jedinstvo”. Peking je već poduzeo korake protiv sektora igara 2021. godine, ograničivši da igrači online igara mlađi od 18 godina smiju igrati samo jedan sat petkom, vikendom i praznicima. No, najnoviji set ograničenja ide korak dalje.

Prema riječima regulatora industrije, Nacionalne uprave za tisak i publikacije (NPPA), online igre ne smiju nuditi nagrade koje potiču ljude da pretjerano igraju i troše, uključujući nagrade za dnevne prijave i dopunu računa dodatnim sredstvima. Analitičar Morningstara, Ivan Su, ističe da će uklanjanje tih poticaja vjerojatno rezultirati smanjenjem broja svakodnevnih aktivnih korisnika i prihoda od aplikacija, možda prisiljavajući izdavače da temeljito preprave dizajn igre i strategije monetizacije.

Dodatno, planira se uvođenje upozorenja korisnicima o “iracionalnom” ponašanju tijekom igranja. Kina je najveće svjetsko tržište igara, a Tencent prednjači globalno u sektoru po prihodima. Nakon najave NPPA, dionice Tencenta pale su za 12,4%. Vicepredsjednik Tencent Gamesa, Vigo Zhang, izjavio je da će Tencent striktno poštovati nove regulatorne zahtjeve. Novi nacrt pravila ne odstupa od kontinuiranog regulatornog fokusa na razumne poslovne modele i operativne ritmove tvrtki. Zhang je također naglasio da maloljetnici već od 2021. godine troše povijesno nisku razinu novca i vremena na igre Tencenta, kada je zaštita mladih igrača postala prioritet za Peking.

Dionice konkurentskog NetEasea, koji još nije dao komentar na prijedloge, pale su više od 24%, dok su dionice nizozemskog investitora Prozusa, čija se izvedba usko povezuje s onom Tencenta, izgubile više od 14%. Šokovi su se proširili na Hang Seng indeks u Hong Kongu, koji je u jednom trenutku pao za više od 4%, a zatvaranje trgovine zabilježilo je smanjenje od 1,7%.

Stručnjak za igre, Daniel Camilo, izjavio je za BBC da i Tencent i NetEase imaju mnogo besplatnih igara koje su “pay to win”, potičući igrače na aktivno trošenje novca. Ograničenja bi mogla utjecati na takve modele monetizacije, što bi zahtijevalo restrukturiranje, pa čak i povlačenje nekih igara s tržišta. Unatoč trenutačnom padu, Camilo smatra da će se i Tencent i NetEase dugoročno oporaviti, no manje igračke tvrtke mogle bi se suočiti s težim izazovima.

IZVOR/SOURCE

Objava Kina podiže razinu kontrole nad sektorom video igara. prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -