Tehnologija

Kineski četbot Ernie dostigao nivo američkog ChatGPT-4

PEKING – Kineska kompanija Baidu predstavila je najnoviju verziju svog četbota na bazi vještačke inteligencije ERNIE 4.0 i saopštila da je on dostigao nivo konkurentskog prozvoda ChatGPT-4, američke firme Open AI po kapacitetu memorije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

U Kini je prozvedeno najmanje 130 velikih jezičkih modela na bazi AI, što predstavlja 40 odsto udjela u svjetskoj proizvodnji. Udio SAD-a je 50 odsto, prenosi britanski Ekonomist.

Novi ERNIE bot “ni u jednom aspektu nije inferioran u odnosu na GPT-4”, saopštio je izvršni direktor kompanije Baidu, milijarder Robin Li.

On je demonstrirao kako ERNIE bot može da generiše reklamu za automobil u roku od nekoliko minuta, rješi komplikovane matematičke probleme i stvori zaplet za roman o borilačkim veštinama od nule, prenosi CNN.

Bot radi uglavnom na mandarinskom kineskom, svom primarnom jeziku, a takođe je u stanju da obrađuje upite i daje odgovore na engleskom na manje naprednom nivou.

Li je rekao da bot “značajno poboljšan” u smislu razumevanja upita, generisanja složenih odgovora i memorijskih mogućnosti.

“Uvijek smo se žalili da vještačka inteligencija (AI) nije dovoljno pametna, ali danas razume skoro sve što kažete, a u mnogim slučajevima vas bolje razume od vaših prijatelja i kolega”, izjavio je Li.

Neki kritičari kažu da će nove ponude kineskih firmi podstaći rivalstvo izmedju SAD i Kine u oblasti novih tehnologija, ali Li je odbacio tu tvrdnju, rekavši da ERNIE “nije alat za konfrontaciju” izmedju Vašingtona i Pekinga. B92

Objava Kineski četbot Ernie dostigao nivo američkog ChatGPT-4 prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -