Tehnologija

Kripto-kralj se krije u Srbiji? Interpol raspisao crvenu potjernicu

SEUL – Južnokorejski tužioci vjeruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrijednog debakla tokena terraUSD i Luna, krije u Srbiji dok nastavljaju svoju višemjesečnu globalnu potragu na osramoćenog kralja kriptovaluta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Printscreen/YouTube&Terra, Shutterstock

Oni sada traže saradnju od srpskih vlasti kako bi ga locirali i pritvorili, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula, koje istražuje kolaps Kvonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs, piše Fajnenšl tajms.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u maju, prenosi Jutarnji list.

Tužioci su u oktobru rekli da je otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gdje je bilo sjedište Terraforma. Južna Koreja je u novembru oduzela Kvonov pasoš.

Interpol je raspisao crvenu potjernicu protiv Kvona na zahtjev Seula. Južna Koreja nema ugovor o ekstradiciji sa Srbijom, ali su obje zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Investitori su podnijeli zajedničke tužbe protiv Kvona u Singapuru i SAD.

Kvon je negirao bilo kakvu nepravdu iako se izvinio žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu “legitimne” i da su “politički motivisane”. Jutarnji list

Objava Kripto-kralj se krije u Srbiji? Interpol raspisao crvenu potjernicu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -