Tehnologija

Kripto tržište očekuje rast na talasu pobjede nad američkom komisijom

NJUJORK – Posle gotovo tri godine “povlačenja po sudovima” softverska kompanija Ripple Labs odnijela je pravnu pobjedu ni manje ni više nego nad američkom Komisijom za hartije od vrijednosti (SEC).

FOTO: Pexels

Argumentacija da je kompanija Ripple Labs trebalo da prijavi inicijalnu ponudu svog istoimenog tokena (tiker XRP) u vrijednosti oko 1,3 milijardi dolara preko SEC-a zapravo je na kraju donijela potvrdu da ovaj token ima status hartije od vrijednosti, te i da mora da podliježe odgovarajućoj regulativi.

Ripple Labs je početkom nedjelje saopštio da se nada kako će američke banke sve više početi da koriste XRP nakon pobjede na sudu, a investitori su ovu odluku protumačili kao pozitivnu.

XRP je četvrta kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, a u jednom danu skočio je na najvišu vrijednost od aprila 2022. godine, na oko 0,77 dolara po komadu.

XRP je prva kriptovaluta koja je pretrpjela ‘potpuni’ udar na svoj status i poslovanje od strane SEC-a. Ova pobjeda je jako bitna za cijelu industriju jer je potvrda da je ona bila na dobrom putu, a projekti nalik Ripple-u sada mogu da predahnu jer je ustanovljen pravni put. Prvi dan nakon objavljivanja pobjede XRP je skočio više od 90 odsto i povukao cijelo tržište naviše”, komentariše za Biznis.rs Igor Mirković, analitičar tržišta kriptovaluta iz mjenjačnice ECD.

Prema njegovim riječima, gomila projekata u kripto svijetu već sada odvaja zasebna sredstva za pravno-sudsku borbu protiv SEC, ali i komisija u drugim zemljama.

Ripple je jedna od najvećih kriptovaluta jer on ima mogućnost da zamijeni aktuelne, zastarele protokole za transfer novca, kakav je između ostalog i međunarodni SWIFT. On je pojednostavio proces i smatra se da više od 30 velikih svjetskih banaka u ovom trenutku ‘iza zavjese’ testira Ripple u svojim poslovima, ali su samo čekali ovu potvrdu da krenu u sljedeću fazu razvoja”, objašnjava Mirković.

Na kraju, Ripple je ispunio svaki zahtjev koji je bio postavljen pred njega i prošao najrigorozniju provjeru američkog regulatora. To je odličan šlagvort za nastavak razvoja digitalnih valuta centralnih banaka, gdje je u poslednje vrijeme takođe došlo do zastoja.

Centralne banke, za i protiv

Kako podsjeća sagovornik, glavni zagovornici demokratizacije kriptovaluta i provjere njihove bezbjednosti su u stvari organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava.

Kontrola institucija koje lansiraju kriptovalute veoma je važna jer one omogućavaju mnoge opcije koje mogu biti zloupotrijebljene. Primjera radi, kineske vlasti pustile su probni digitalni juan koji je morao da se potroši do sljedećeg 15. dana u mjesecu, inače ne može više da se iskoristi.

Niko ne želi u svojim rukama da ima takav novac, čiji tempo trošenja kontrolišu drugi.

Kao civilizacija smo već praktično prešli na elektronske vidove plaćanja, a zapravo je dobro što ima mnogo skeptika i protivnika uvođenju novih tehnologija jer to čini da regulativa bude dobro primijenjena, uz uključivanje etičke kontrole”, smatra ekspert za kriptovalute.

Kada je riječ o lansiranju digitalnih tokena od strane centralnih banaka, Evropa je u ovom trenutku liberalnija i prije će biti test-tržište nego SAD, gdje se na političkoj sceni nekoliko uticajnih senatora još uvjek protivi ovakvom scenariju.

To je ipak pitanje za dugi rok. Srednjoročno, međutim, investitori očekuju pozitivne rezultate na jesen i rast tržišta.

Glavni pokretač će do kraja godine najvjerovatnije biti novi ETF fond denominovan u bitcoinima, kojeg pokreće BlackRock. Kao najveći privatni upravljač kapitalom na svijetu BlackRock je toliko moćan da posljedično diktira globalne makroekonomske uslove. Kad tako veliki učesnik na tržištu kapitala odluči da uđe u ovakvu vrstu biznisa, znači da je on smatra bezbjednom za sebe, a to će iz korena izmijeniti uslove i za druge”, zaključuje Igor Mirković.

U međuvremenu, Amerikanci su se okrenuli trgovini bitcoina i ethereuma, dok su druge kriptovalute postepeno izgubile na značaju. Bitcoin je ovih dana na istorijskom nivou kada je u pitanju njegov udio na cjelokupnom tržištu kriptovaluta, sa ogromnih 52 odsto, a kada BlackRock pokrene svoj ETF fond očekuje se njegov dalji rast vrijednosti.

Biznis.rs

Objava Kripto tržište očekuje rast na talasu pobjede nad američkom komisijom prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.