Tehnologija

Led na Antarktiku nikada nije bio tanji

Morska površina pod ledom oko Antarktika pala je na nivo ispod dva miliona kvadratnih kilometara, otkada su 1979. godine počela satelitska merenja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Rekordno niska površina pod ledom na moru oko Antarktika na koju ukazuju najnoviji podaci Američkog centra za snijeg i led, potvrđuje da je u prethodne tri godine količina plutajućeg leda na kontinentu bila najniža do sada, piše “Guardian”.

Naučnici ističu da je ovo još jedna godina u kojoj je zabilježen pad površine morskog leda i dokaz “promjene režima”, a kontinent je prošao kroz “nagli kritični prelaz”. Morski led na Antarktiku dostiže najniži nivo tokom ljeta na tom kontinentu, u februaru svake godine.

Petodnevni presjek, koji je urađen 18. februara pokazao je da je površina leda pala na 1,99 miliona kvadratnih kilometara, a da je 21. februara bila 1,98 miliona.

Najniži nivo zablježen je u februaru 2023. godine, tada je nivo leda bio 1,78 miliona kvadratnih metara.

“Izvjesno je da su prethodne tri godine zabilježile najniži nivo leda”, rekao je Vil Hobs, naučnik za proučavanje leda sa Univerziteta Tasmanija.

“Činilo se da se pokrivenost ledom blago oporavila u decembru prošle godine kako je ponovno zamrzavanje napredovalo, ali je onda ponovo palo. Ne postoje pouzdana mjerenja koliko je debeo antarktički morski led”, istakla je Arijana Purić, klimatolog specijalizovana za Antarktik i Južni okean, Univerziteta Monaš, prenosi RTS.

Naučnici i dalje istražuju šta je uzrok opadanja morskog leda, ali su zabrinuti da bi globalno zagrijavanje moglo da ima značajnu ulogu posebno zagrijavanjem Južnog okeana koji okružuje kontinent.

Morski led odražava sunčevo zračenje, što znači da manje leda može dovesti do većeg zagrijavanja okeana. Volt Majer, viši naučnik u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu, istakao je da velike količine leda tope svakog ljeta.

“Sa veoma niskim maksimumom u septembru prošle godine, led je vjerovatno bio tanji u prosjeku u mnogim oblastima, ali je teško reći koliki je uticaj imao na brzinu topljenja i približavanje minimum”, rekao je Volt Majer.

Naučnici su upozorili da je gubitak morskog leda samo jedna od nekoliko velikih promjena koje se primjećuju na Antarktiku i koje će vjerovatno imati globalne posljedice, jer njegov gubitak izlaže veći dio kontinenta okeanu, ubrzavajući gubitak leda na kopnu, što može podići globalni nivo mora.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -