Tehnologija

Mač s dvije oštrice – SAD će mnogo izgubiti izbacivanjem Huaweija iz svoje zemlje

Već je prošlo više od tri godine otkako je kineski tehnološki gigant Huawei predstavio svoju posljednju flagship seriju sa Google Play servisima (GMS). Bila je to Huawei P30 serija i nakon nje, svi Huaweijevi telefoni stigli su bez GMS-a, a nedugo nakon toga i bez 5G podrške. Kineska kompanija pretrpjela je i trpi velike gubitke, ali na dobitku nisu ni Sjedinjene Američke Države, već nasuprot – mnogo će ih koštati izlazak Huaweija, ali i ZTE-a sa američkog tržišta.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Otkako je FCC označio Huawei i ZTE kao nacionalne sigurnosne prijetnje, SAD rade na uklanjanju njihove telekom opreme iz svoje mreže. Međutim, čini se da će američkom regulatornom tijelu trebati još nekoliko milijardi dolara.

Prema izvještaju Reutersa, predsjednica Federalne komisije za komunikacije SAD-a (FCC), Jessica Rosenwrocel, navela je u pismu senatorici Mariji Cantwell da je ovoj regulatornoj agenciji potrebno još oko 3 milijarde dolare kako bi uklonila Huaweijevu i ZTE telekomunikacijsku opremu.

Čitav sistem uklanjanja i postavljanja nove opreme funkcioniše tako da su svi američki telekom operateri obavezni da uklone opremu ove dvije kineske kompanije, a zauzvrat će dobiti oko 8,3 milijardi dolara iz vladinog fonda za kupovinu nove zamjenske opreme. Međutim, ovaj sistem zamjene do sada je skupio svega 1,9 milijardi dolara, što je izazvalo zabrinutost u pogledu efikasnosti programa.

Očito da je zabrana Huaweija i ZTE-a u Sjedinjenim Američkim Državama teško pala svima, pa tako i samim Amerikancima. Iako su se u neko vrijeme pojavile informacije da bi sankcije ovim kompanijama mogle biti ublažene, to se nije desilo, nego je pozicija ovih kompanija u SAD-u sve gora i gora.

Objava Mač s dvije oštrice – SAD će mnogo izgubiti izbacivanjem Huaweija iz svoje zemlje prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -