Tehnologija

Mask najavio: Starship spreman za lansiranje

Lansiranje letjelice Starship trebalo bi biti uskoro, kako je najavila kompanija SpaceX.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Planirano je uraditi prvi orbitalni testni let koji će uslijediti nakon ovosedmične probe i dobijanja regulatorne dozvole koja se još čeka, a sada je prvi čovjek kompanije Ilom Mask (Elon Musk) najavio da bi se to moglo dogoditi “krajem treće sedmice aprila”.

Transport astronauta
Starship je dugoočekivana flagship letjelica kompanije SpaceX, koja je dizajnirana da transportuje astronaute i teret u duboki svemir, uključujući Mjesec i Mars. Dijelovi sistema su dizajnirani da se koriste više puta, a Starship je uparen s masivnom raketom Super Heavy koja će je ponijeti s površine Zemlje.

SpaceX je potpuno pripremio Starship za testiranje u bazi Starbase koja se nalazi u Boka Čiki (Boca Chici) u Teksasu. Ranije je bilo odgađanja iz različitih razloga, a jedan od njih je procjena Federalne administracije za avijaciju (FAA) koja je ustanovila da će biti ekološkog utjecaja na okolinu baze. Zbog toga dozvola nije izdana.

Izdavanje dozvole
Novi datum lansiranja Starshipa je 17. april, a prozor će biti otvoren sve do 22. aprila. SpaceX sarađuje s FAA-jem te se očekuje da će ovo regulatorno tijelo napokon izdati dozvolu.

Ako se to dogodi 17. aprila, to će značiti da će SpaceX biti “udaljen” samo nekoliko dana od konačnog lansiranja. Nakon što lansiranje bude obavljeno, Super Heavy i Starship će se razdvojiti poslije čega će se Super Heavy vratiti u Meksički zaljev, a Starship nastaviti put u orbitu. Nedugo nakon toga će Starship ponovo ući u Zemljinu atmosferu i vertikalno sletjeti u Pacifik blizu Havaja.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -